KSLA har fått en inbjudan från Utbildningsdepartementet att under hösten lämna in underlag till den kommande forskningspropositionen. Liknande inspel har tagits fram av akademien till forsknings- och innovationspropositionerna 2003, 2007 samt 2011. Inspelen har föregåtts av ett omfattande samrådsarbete, vilket har hållits ihop av akademiens forskningspolitiska kommitté. Vid varje tillfälle har över ett tjugotal berörda myndigheter, organisationer och företag med verksamhet inom de gröna näringarna varit engagerade i diskussionerna kring samhällets behov av forskning kring gröna frågor.
Det senaste inspelet, ”En biobaserad ekonomi för bärkraftig samhällsutveckling” (2011) betonade vikten av att forskningens hela värdekedja förstärks för den gröna sektorn, särskilt med avseende på klimatförändringar, biobaserad ekonomi, livsmedel (såväl försörjning som säkerhet) samt människors och djurs hälsa. Vikten av att grundforskning och tillämpningar kombineras betonades, liksom tvärvetenskap och samverkan olika aktörer i FoI-systemet och det omgivande samhället. Vi kunde se ett visst genomslag av tankarna i den framlagda propositionen.
Inför det nu aktuella inspelet har omfattande förberedelsearbeten genomförts bland annat genom att ett antal FoI-agendor tagits inom olika delar av den gröna sektorn – skog, livsmedel respektive lantbruk och trädgård. Mer specifika agendor har också skrivits för växtbioteknik och lantbruksbaserad småskalig bioenergi och biomassaproduktion. Dessutom har Vinnova och KSLA arbetat fram ett underlag som rör FoI-kedjans funktion till utredningen om lantbrukets konkurrenskraft.
I år kommer därför KSLA:s underlag till Utbildningsdepartementet att baseras på en syntes av de dokument som redan tagits fram. Forskningspolitiska kommittén bjuder nu in till en öppen diskussion om utformningen av KSLA:s underlag till nästa forskningspolitiska proposition. Ett textförslag kommer att skickas till anmälda deltagare senast den 19 oktober.
För mer information och program, se PDF-inbjudan.
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden.
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot…
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det nödvändigt, eller klarar vi oss bra med nuvarande lagar och planeringsinstru-ment? Välkommen till överläggning på KSLA!
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det…
4/11: Ungdomsutskottet bjuder in till öppet hus och panelsamtal med fokus på mat, framtid och kompetensförsörjning.
4/11: Ungdomsutskottet bjuder in till öppet hus och panelsamtal med fokus på mat,…
25/11: Fler konkreta åtgärder för att öka inslaget av biologisk mångfald i jordbrukslandskapet är en fråga av hög aktualitet och där i fokus vid detta rundabordssamtal.
25/11: Fler konkreta åtgärder för att öka inslaget av biologisk mångfald i…