Lantbruksgrödor som Dala vårvete, Emmervete och Rättviks gråärt har på senare år fått alltmer utrymme i kök, på restauranger och även åkrarna lite varstans. De stortrivs i EKO-odling, har låga krav på jord och näring, och klarar ofta den alltmer vanliga extremtorkan bättre än moderna grödor. Välkommen till föreläsning med Tobias Nilsson, Norrtälje Naturcentrum, om betydelsen av landskapets dynamik samt det gröna kulturarvets rikedom och dess förmåga att knyta människor samman.
Vårt klimat förändras och vi drabbas allt oftare av extrema väder. Samtidigt förlorar vi biologisk mångfald i en rasande fart. Vad ska vi odla på åkrar och i trädgårdar? Kan det gröna kulturarvet hjälpa oss att vända den dystra utvecklingen? Kanske! Lantbruksgrödor som Dala vårvete, Emmervete och Rättviks gråärt har på senare år fått alltmer utrymme i kök, på restauranger och även åkrarna lite varstans. De klarar extremväder bra och betingar dessutom mervärden i smak, näringstäthet och kulturhistoria, något som konsumenter visar sig villiga att betala för.
Även privatodlare kan dra nytta av de här grödorna, ärtor, bönor med flera som vi kan så i våra trädgårdar. Tobias Nilsson arbetar med utveckling av naturvårdsprojekt och har ägnat de senaste åren åt att skapa möjligheter att stimulera till ett aktivt åkerbruk med hjälp av dessa grödors mervärden. På Färsna gård norr om Norrtälje har Tobias förökat ett exklusivt urval av grödor och utvecklat metoder för mycket småskalig hantering med hjälp av äldre redskap och maskiner. I och med projektet Roslagskorn kommer frömaterialen nu odlare till del. Tobias kommer till Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien fredag 3 februari 2023. Han är beteendevetare och arbetar till vardags på Norrtälje Naturcentrum. Övrig tid ägnas delvis åt ett lantbruk av miniatyrformat samt den nationella föreningen Allkorn, där han är ordförande.
—————————————————————————————————
Arrangör: Kulturväxtgruppen, Stockholms läns hembygdsförbund, i samarbete med KSLA.
Pris: 120 kr för medlemmar i hembygdsförening, 150 kr för övriga. Betalas kontant på plats eller med Swish. (Ange på anmälan vilken hembygdsförening du tillhör.)
Varmt välkommen!
Kulturväxtgruppen inom Stockholms Läns Hembygdsförbund arbetar för att sprida kunskap och inspiration kring odling och växter till länets hembygdsföreningar.
28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting is held on 28 January, 2025, in Stockholm City Hall.
28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting…
12/12: Det nya strategiska ramverket för den närmaste fyraårsperioden liksom mottagarna av akademiens priser och belöningar samt våra 21 nya svenska ledamöter och hedersledamot presenteras vid årets sista sammankomst. Välkomna!
12/12: Det nya strategiska ramverket för den närmaste fyraårsperioden liksom mottagarna av…
27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar ”Global Outlook”. They will introduce themselves and their research, expertise and experiences.
27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar "Global Outlook".…
15/1: Mission Soil syftar till att öka förståelsen för jordhälsans betydelse och generera ny kunskap som omsätts i praktiken. Vinnova, Formas och KSLA samarrangerar ett seminarium för att diskutera frågan.
15/1: Mission Soil syftar till att öka förståelsen för jordhälsans betydelse och…