Se konferensen på film här! Sortfrågor har av tradition varit ett område som lockat till stort engagemang från såväl industri, rådgivning, försöksverksamhet som odlare. Jordbruksverket har ett ansvar för det regelverk som berör sortprovningen, inklusive tillämpningen av EUs regelverk i Sverige. EUs regelverk är nu under revidering och det har varit en remissrunda under våren. SLU koordinerar i dagsläget sortförsök och svarar för utvärdering av resultat. Hushållningssällskapen är engagerade i genomförandet av försöken.
SUF tog initiativ till en diskussion om hur sortprovningen fungerar och några önskemål om hur den borde utvecklas i anslutning till Borgebydagarna i Skåne. Borgebydagarna är Sveriges största fältodlingsmässa och samlar runt 15 000 besökare vara många är sysselsatta med praktisk växtodling.
Omfattning och inriktning av den svenska sortprovningen skiljer sig en hel del mellan olika grödor. Det är nu dags att föra den diskussionen vidare. KSLA och SUF bjuder därför in till ett samtal om frågor som rör sortprovning, i första hand provningen av olika sorters odlingsegenskaper.
Moderator Eva Karin Hempel, SUF
9.30 Välkommen Johan Biärsjö KSLA
9.35 Varför engagerar sortfrågor? Eva-Karin Hempel, SUF
9.40 Vad provas och hur? Vad provas inte? Björn Andersson, FältForsk SLU
9.50 Marknadsperspektiv på sortprovningen Desirée Börjesdotter, Lantmännen SW Seed, Anette Hägnefelt, Weibulls Horto
10.20 Hur hämtar odlare och rådgivare sin sortinformation? Magnus Börjeson, ekologisk odlare i Östergötland, Nils Yngveson HIR Malmöhus, Magnus Engstedt, Länsstyrelsen Jönköping
11.00 Diskussion – Vilken svensk provning behövs i mindre grödor?
11.30 Diskussion – Hur kan provning i stora grödor förbättras?
12.00 Avslutning, därefter lunch
Kort diskussion i anslutning till respektive block i programmet.
18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som diskuteras vid seminariet.
18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som…
28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna att återuppbygga en fungerande beredskap.
28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna…
20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom de fyra fokusområdena – kemisk-, biologisk-, ekonomisk- samt informationskrigföring.
20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom…
16/6: Solkraften kan byggas ut snabbare än andra kraftslag och lyfts fram som ett viktigt alternativ i klimatomställningen.
16/6: Solkraften kan byggas ut snabbare än andra kraftslag och lyfts fram…