Integrerad eller segregerad naturvård

Seminarium

– hur tar vi bäst tillvara landskapens multipla värden?


Integrerad eller segregerad naturvård Mer information
Mer information

Filminspelning:
Förmiddag

Eftermiddag

Under det senaste decenniet har det uppstått en intensiv debatt kring huruvida biologisk mångfald bäst bevaras genom att integreras med jord- och skogsbruk, eller om det är mer kostnadseffektivt med reservat som är separerade från produktionslandskapen. Samma debatt har uppstått när det gäller urban naturvård – ska vi satsa på stora parker eller integrera det gröna överallt i staden? Olika forskare i Sverige, Europa och världen har diskuterat frågan under benämningen ”land-sharing vs. land-sparing”.

Syftet med detta seminarium är att belysa hur integrerad och segregerad naturvård skulle fungera i ett svenskt perspektiv, samt vilka effekter de olika strategierna har på bevarande av sällsynta arter, produktion av ekosystemtjänster och kostnadseffektiviteten hos naturvården. Vi avser att illustrera hur dessa strategier konkret kan se ut i jordbrukslandskap, skogslandskap och urbana områden och i vilken mån en klokt vald strategi kan minska eventuella konflikter mellan produktion och naturvård. Frågan om vilka policyinstrument som kan behövas kommer att diskuteras, liksom frågan om det räcker att bevara arter i reservat i en värld präglad av klimatförändringar där många arters utbredningsområden förändras.

Seminariet kommer att samla forskare med kunskap inom området, bland annat från det strategiska forskningsområdet Biodiversity and Ecosystem Services in a Changing Climate (BECC) vid Lunds och Göteborgs universitet, men även från andra lärosäten. Vi kommer också att bjuda in representanter för myndigheter, ideell naturvård och de gröna näringarna. Seminariet kommer att vara ett viktigt bidrag till den fortsatta diskussionen om hur man förenar element av integrerad och segregerad naturvård för att såväl klara målet att bevara svenska arter i livskraftiga populationer som att långsiktigt säkerställa ekosystemtjänster associerade med biologisk mångfald och produktion i jord- och skogsbruk.

Avgift: 300 kr inkl. moms. Akademiledamöter 150 kr, studenter gratis.

För mer information och program, se ovanstående PDF-inbjudan.

 

 


Högtidssammankomst 2025/Commemorative Meeting 2025

28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting is held on 28 January, 2025, in Stockholm City Hall.

Högtidssammankomst 2025/Commemorative Meeting 2025

28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting…

KSLA i utveckling – uppdaterat strategiskt ramverk och nya ledamöter

12/12: Det nya strategiska ramverket för den närmaste fyraårsperioden liksom mottagarna av akademiens priser och belöningar samt våra 21 nya svenska ledamöter och hedersledamot presenteras vid årets sista sammankomst. Välkomna!

KSLA i utveckling – uppdaterat strategiskt ramverk och nya ledamöter

12/12: Det nya strategiska ramverket för den närmaste fyraårsperioden liksom mottagarna av…

Global Outlook – meet the Academy’s new international fellows

27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar ”Global Outlook”. They will introduce themselves and their research, expertise and experiences.

Global Outlook – meet the Academy’s new international fellows

27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar "Global Outlook".…

Horisont Europa: Vad är ett Living Lab – och hur gör man för att delta?

15/1: Mission Soil syftar till att öka förståelsen för jordhälsans betydelse och generera ny kunskap som omsätts i praktiken. Vinnova, Formas och KSLA samarrangerar ett seminarium för att diskutera frågan.

Horisont Europa: Vad är ett Living Lab – och hur gör man för att delta?

15/1: Mission Soil syftar till att öka förståelsen för jordhälsans betydelse och…