Särskilda gäster: H.K.H. Kronprinsessan Victoria och H.K.H. Prins Carl Philip. Moderator: Johan Kuylenstierna, Executive Director vid Stockholm Environment Institute, SEI.
Scrolla ned för bilder!
Se även hovets inlägg om arrangemanget.
Förmiddagsprogram 10.00–12.00
Under de 200 år som Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien funnits har Sverige förändrats från ett agrart samhälle via ett industrisamhälle till ett informationssamhälle. Det kan tyckas paradoxalt att en kunglig akademi för lantbruket bildades under den tid som agrarsamhället påbörjade sin upplösning. Men denna upplösning var samtidigt en modernisering och en absolut förutsättning för industrisamhällets framväxt och för detta har akademien spelat en viktig roll.
Akademien samlade dåtidens expertis inom många områden, inte bara från lantbruket. Den hade även ett statligt förvaltningsuppdrag. Den lantbruksvetenskapliga forskningen och det statliga uppdraget kom i takt med samhällets omvandling att med tiden övertas av andra institutioner men behovet kvarstår av att binda samman och diskutera den gröna sektorns teori och praktik, landsbygdens relation till städerna och vad som odlas med det vi äter.
Denna uppgift har akademien förvaltat genom 200 år.
Välkomsthälsning Lena Gerholm, prorektor Stockholms universitet & Kerstin Niblaeus, preses KSLA
Om jordens kraftkorn, törnets vindruvor och om det goda och det onda över huvudtaget – den tidiga lantbruksvetenskapens teori och praktik Ulrich Lange, universitetslektor
Akademiens olika roller och uppdrag under 200 år Nils Edling, universitetslektor
Frigörelse och framgång – pigan, torparen och lantbruksutveckling Ann-Catrin Östman, akademilektor
Diskussions- och frågestund, lunch Mingel, bokbord, miniföredrag!
Eftermiddagsprogram 14.00–17.00
FRAMTIDEN: Du sköra nya värld. Femton unga akademiker blickar mot vårt bruk av naturresurser år 2063
Vi befinner oss femtio år in i framtiden och i en ny spännande värld. Världsbefolkningen uppgår nu till 10 miljarder människor. Tekniska innovationer har skapat nya möjligheter för hur vi lever våra liv, hur vi arbetar och hur vi ordnar vår vardag. I centrum för denna förändring står vårt brukande av naturresurserna och hur dessa nyttjas, förvaltas och omvandlas.
Samtidigt står människan inför nya hot och förändringar som ligger bortom vår kontroll. Multiresistenta smittor, brist på fossila bränslen, folkvandring och invasiva arter är lika mycket del av vår vardag som internetbaserad äldrevård och kretsloppskunskap i grundskolan.
Hur vi siade om framtiden En guidad tur i Vision 2063
Du sköra nya värld – del I Smakprov och utvecklingar från skriften med samma namn. Glokalfokus, antibiotika och hur vi lever i staden och på landsbygden.
Mellanakt för personliga möten och framtidssamtal Diskutera fördjupningsområden med Framtidsprojektets deltagare och andra och se en utställning om framtidsstudier.
Du sköra nya värld – del II Avstamp mot handling. Stadens gröna näring, odlingslandskapet, vatten- och skogsbruk.
Konferensen avslutas Fortsatt möjlighet att diskutera framtidsfrågor med Framtidsprojektet.
KSLAT nr 3-2013 Framtidsprojektet – ett tankeexperiment om naturresursbruket 2063
KSLAT nr 10-2013 För stundande skördar – jubileumskonferensens första del och jubileumsexkursionerna
Bilderna är fria att använda, men ange/Free to use, but state ©Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, foto/photo: Mats Gerentz. Klicka på bilden ett par gånger för att få större format.
17/9: Temat på Mentorskapets andra träff är generationsskifte, framtid och ledarskap: vilket stöd behöver unga för att våga och för att lyckas? Hur fattas besluten inom familjen? Med flera frågor inom området.
17/9: Temat på Mentorskapets andra träff är generationsskifte, framtid och ledarskap: vilket…
23/10: Den globala utmaningen framöver består i att bättre hushålla med resurserna – Rifo-seminarium på KSLA.
23/10: Den globala utmaningen framöver består i att bättre hushålla med resurserna…
1/10: Skicka in din nominering till Anders Elofsons medalj: framträdande företrädare för forskning och försök, upplysning och information samt praktisk verksamhet inom betes- och vallfrågor, fröodling samt frökontroll rörande vallväxter.
1/10: Skicka in din nominering till Anders Elofsons medalj: framträdande företrädare för…
11/9: Net removal of greenhouse gases through nature-based climate solutions is a crucial aspect of a sustainable future.
11/9: Net removal of greenhouse gases through nature-based climate solutions is a…