I Sverige är slakt utan bedövning förbjuden sedan 1937. I flertalet övriga EU-länder ges undantag för obedövad religiös slakt (judisk kosherslakt/shehitah och muslimsk halalslakt). Kosherslakten och en del halalslakt innebär att djurets hals skärs av in till halskotpelaren utan bedövning. En rapport från EU-kommissionen 2011 visar att den obedövade slakten inom EU är mycket större än vad som kan motiveras av efterfrågan. Följden blir att importerat kött från djur slaktade utan bedövning kommer ut i butikerna och restaurangerna även i Sverige och säljs till ovetande konsumenter, eftersom märkning saknas.
Syftet med seminariet är att med hjälp av olika experter redogöra för hur slakt av ett obedövat djur går till och belysa varför en del trosinriktningar inte vill acceptera bedövning före slakt. Vi vill också belysa vad som händer i en djurkropp vid bedövning före slakt och vad som händer vid slakt utan bedövning. Sett från svensk synpunkt är slakt utan bedövning främst en djurskyddsfråga, men redligheten mot konsumenten får inte heller glömmas bort eftersom märkningstvång inte föreligger. Dagen avslutas med en frågestund och diskussion, där huvudfrågan blir: ”Hur kan religionsfrihet, djurskydd och redlighet förenas?”
Seminariet vänder sig till alla som vill veta mera om detta aktuella ämne.
Program
Moderator Marie-Louise Danielsson-Tham, leg. veterinär, professor, Restaurang- och hotellhögskolan, Grythyttan, Örebro universitet
18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som diskuteras vid seminariet.
18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som…
28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna att återuppbygga en fungerande beredskap.
28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna…
20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom de fyra fokusområdena – kemisk-, biologisk-, ekonomisk- samt informationskrigföring.
20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom…
30/9-1/10: Kan och ska vi anpassa skötseln av skog för människors trivsel? Vilka är skogarna där vi trivs med alla de aktiviteter som vi vill göra i skogen? Välkommen på exkursion med KSLA!
30/9-1/10: Kan och ska vi anpassa skötseln av skog för människors trivsel?…