När KSLA:s kommitté för markkol och klimatnytta startade för snart 3,5 år sedan, var det i fas med ett växande intresse för markkol, ofta kopplat till jordhälsa. Sedan dess har en rad genombrott skett med nya forskningsprogram i Sverige, utforskande av nya odlingssystem, förslag på ersättningssystem för kolkrediter kopplade till markkol och åtgärder för att förbättra våra odlingsjordar.
Frågan har också prioriterats inom EU, där ökade halter av markkol och carbon farming ses som en viktig del av den nya gröna given och ett förslag till en ny jordhälsostrategi håller på att utarbetas.
Kolcykeln är evig men kommittéers liv är korta – och med detta seminarium avslutar Kommittén för markkol och klimatnytta sitt arbete. Kommittén lämnar över budkavlen till andra för att vidga perspektivet och föra kunskapen vidare kring markkol och frågor kring odlingssystem, klimat samt förvaltning av resurserna mark och vatten. Dessa frågor behöver även fortsättningsvis vara i fokus då en hållbar livsmedelsproduktion är så mycket mer än bara markkol!
Mer om KSLA:s kommittéer
15/5: Åkermark är en nationell areell resurs nödvändig för produktion av livsmedel, biobaserade råvaror, biologisk mångfald och för försörjning på landsbygden.
15/5: Åkermark är en nationell areell resurs nödvändig för produktion av livsmedel,…
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag…
14/5: Allmänhetens bild av genteknik och GMO har ändrats visar Gentekniknämndens studie.
8/5: Nationell resurs för marin forskning, miljöövervakning, utbildning och miljöundersökningar.