När KSLA:s kommitté för markkol och klimatnytta startade för snart 3,5 år sedan, var det i fas med ett växande intresse för markkol, ofta kopplat till jordhälsa. Sedan dess har en rad genombrott skett med nya forskningsprogram i Sverige, utforskande av nya odlingssystem, förslag på ersättningssystem för kolkrediter kopplade till markkol och åtgärder för att förbättra våra odlingsjordar.
Frågan har också prioriterats inom EU, där ökade halter av markkol och carbon farming ses som en viktig del av den nya gröna given och ett förslag till en ny jordhälsostrategi håller på att utarbetas.
Kolcykeln är evig men kommittéers liv är korta – och med detta seminarium avslutar Kommittén för markkol och klimatnytta sitt arbete. Kommittén lämnar över budkavlen till andra för att vidga perspektivet och föra kunskapen vidare kring markkol och frågor kring odlingssystem, klimat samt förvaltning av resurserna mark och vatten. Dessa frågor behöver även fortsättningsvis vara i fokus då en hållbar livsmedelsproduktion är så mycket mer än bara markkol!
Mer om KSLA:s kommittéer
12/12: Det nya strategiska ramverket för den närmaste fyraårsperioden liksom mottagarna av akademiens priser och belöningar samt våra 21 nya svenska ledamöter och hedersledamot presenteras vid årets sista sammankomst. Välkomna!
12/12: Det nya strategiska ramverket för den närmaste fyraårsperioden liksom mottagarna av…
27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar ”Global Outlook”. They will introduce themselves and their research, expertise and experiences.
27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar "Global Outlook".…
4/12: Ett KSLA-projekt som sträcker sig från regleringsjordbruket till inträdet i EG/EU belyser omvandlingen av svensk jordbrukspolitik.
4/12: Ett KSLA-projekt som sträcker sig från regleringsjordbruket till inträdet i EG/EU…
3/12: Vilka utmaningar, behov och möjligheter finns och behövs för svensk livsmedelsproduktion? Välkommen till samtal med landsbygdsministern och glöggmingel på KSLA.
3/12: Vilka utmaningar, behov och möjligheter finns och behövs för svensk livsmedelsproduktion?…