Molekylär gastronomi och levande mat – två spännande trender

Seminarium

Molekylär gastronomi och levande mat – två spännande trender Mer information
Mer information

Den molekylära gastronomin har spridit sig från den mytomspunna restaurangen El Bulli i Spanien till våra nordliga breddgrader. Stundtals talar man om ”Kockens kemilåda” samtidigt som den vanlige konsumenten ifrågasätter livsmedelstillsatsernas berättigande. Seminariet kommer att handla om magiska livsmedel och ingredienser men också om redlighet. Vad har dyrbara flingsalter som inte vanligt koksalt har? En annan trend är att pröva udda maträtter, till exempel rå lammhjärna och levande bläckfisk. Men vad säger myndigheter och experter? Finns det livsmedelshygieniska risker och hur är det med djurskyddet? Att ta tillvara hela djuret vid slakten var ett måste i det gamla bondesamhället. 

Nu börjar helhetstänkandet komma tillbaka, men i form av nya skapelser på de finare restaurangerna. Men, finns kunskaperna? Dagen kommer att ge svar på många frågor, men också utmynna i en viktig och engagerad diskussion kring den molekylära gastronomin i Sverige. Vi avslutar dagen med demonstration samt provsmakning.

Seminariet arrangeras och finansieras av KSLA och vänder sig till alla som är intresserade av mat och nya mattrender och kemin bakom begreppet molekylär gastronomi.

Program

13.00  Välkommen
Åke Barklund, Akademisekreterare och VD

13.05  Inledning och bakgrund
Marie-Louise Danielsson-Tham, restauranghögskolan i Grythyttan, Örebro universitet

13.30- 14.00   Kockens syn på molekylär gastronomi
Björn Frantzén, Restaurang Frantzen/Lindeberg

14.05  Kemin bakom molekylär gastronomi
Stefan Wennström, restauranghögskolan i Grythyttan, Örebro universitet

14.35  Fruktpaus

15.00  Levande gastronomi
Mattias Kroon, redaktör Mat och vänner

15.35  Djurskyddsaspekter och smittorisker med levande gastronomi
Johan Beck-Friis, Sveriges Veterinärförbund

16.00  Kockens kemilåda –  så smakar den 
Kent Beyer, matinspiratör, Grönsakshallen Sorunda

16.30  Avslutning


Högtidssammankomst 2025/Commemorative Meeting 2025

28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting is held on 28 January, 2025, in Stockholm City Hall.

Högtidssammankomst 2025/Commemorative Meeting 2025

28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting…

KSLA i utveckling – uppdaterat strategiskt ramverk och nya ledamöter

12/12: Det nya strategiska ramverket för den närmaste fyraårsperioden liksom mottagarna av akademiens priser och belöningar samt våra 21 nya svenska ledamöter och hedersledamot presenteras vid årets sista sammankomst. Välkomna!

KSLA i utveckling – uppdaterat strategiskt ramverk och nya ledamöter

12/12: Det nya strategiska ramverket för den närmaste fyraårsperioden liksom mottagarna av…

Global Outlook – meet the Academy’s new international fellows

27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar ”Global Outlook”. They will introduce themselves and their research, expertise and experiences.

Global Outlook – meet the Academy’s new international fellows

27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar "Global Outlook".…

Horisont Europa: Vad är ett Living Lab – och hur gör man för att delta?

15/1: Mission Soil syftar till att öka förståelsen för jordhälsans betydelse och generera ny kunskap som omsätts i praktiken. Vinnova, Formas och KSLA samarrangerar ett seminarium för att diskutera frågan.

Horisont Europa: Vad är ett Living Lab – och hur gör man för att delta?

15/1: Mission Soil syftar till att öka förståelsen för jordhälsans betydelse och…