Få branscher kan stoltsera med samma produktivitetsökning som vi sett inom skogsbruk, djurhållning, växtodling och trädgårdsodling. Före 1950-talet var skogsbruket manuellt, hårt, farligt och lågbetalt. Produktiviteten låg under fyra kubikmeter per dagsverke.
Idag produceras 25 kubikmeter per dagsverke. Vid millennieskiftet tågade satelliter och sensorer in på den gröna arenan, och vi fick allt från robotmjölkning och precisionsodling inom lantbruket till automatiserad upparbetning och produktionsrapportering från skördare inom skogsbruket. Yrkesverksamma möter nya koncept såsom head-up display, augmented reality, spårbarhetsmärkning och spektralband.
Förändringarna ställer krav på rådgivare, utbildare och kompetensutvecklare. Hänger vi med?
Denna workshop riktar sig till särskilt inbjudna. Temat är framtidens rådgivning och kompetensförsörjning i ljuset av teknikens förändring, med fokus på de yrkesverksammas behov. Arrangör är Kommittén för teknik i de gröna näringarna vid Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA). Inbjudna brukare, rådgivare och utbildare ger sina ”vittnesmål” av läget idag och av framtida behov. Dessa inspel göder sedan gruppdiskussioner med alla deltagare.
18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som diskuteras vid seminariet.
18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som…
28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna att återuppbygga en fungerande beredskap.
28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna…
20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom de fyra fokusområdena – kemisk-, biologisk-, ekonomisk- samt informationskrigföring.
20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom…
30/9-1/10: Kan och ska vi anpassa skötseln av skog för människors trivsel? Vilka är skogarna där vi trivs med alla de aktiviteter som vi vill göra i skogen? Välkommen på exkursion med KSLA!
30/9-1/10: Kan och ska vi anpassa skötseln av skog för människors trivsel?…