Engagemanget runt om i landet för projektet Sveriges Landskapsmåltider har varit glädjande stort. Nästan 500 personer har bidragit till 26 unika regionalt profilerade menyer där unika råvaror bidragit till att stärka lokal svensk måltidskultur, landsbygdsutveckling och inspirerat till gastronomisk turism!
Måltider med tillhörande drycker har kreerats av kunniga måltidshantverkare med sinne för lokal historia. För att förstärka måltidsupplevelsen har måltiderna i många landskap gestaltats med lokalt designade och producerade glas, bestick, keramik och textilier. Det ökade fokuset på svenska livsmedel genom livsmedelsstrategin 2.0 kommer att bidra till främjandet av svenskproducerade varor och minska vår sårbarhet vid eventuell kris.
Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet genom att förstärka redan kända gastronomiska besöksmål och bidra till att utveckla nya attraktiva måltidsdestinationer i hela Sverige för både svenska och utländska gäster. Smak och njutning är centrala element i utvecklingen av den gastronomiska kulturen i hela landet. Vi vill med detta tema och med fokus på måltidsdestinationer ta vara på det stora lokala engagemanget för landskapsmåltider som vuxit fram under arbetets gång.
Anmälan görs till projektledare Leif Bergsten.
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden.
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot…
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det nödvändigt, eller klarar vi oss bra med nuvarande lagar och planeringsinstru-ment? Välkommen till överläggning på KSLA!
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det…
4/11: Ungdomsutskottet bjuder in till öppet hus och panelsamtal med fokus på mat, framtid och kompetensförsörjning.
4/11: Ungdomsutskottet bjuder in till öppet hus och panelsamtal med fokus på mat,…
25/11: Fler konkreta åtgärder för att öka inslaget av biologisk mångfald i jordbrukslandskapet är en fråga av hög aktualitet och där i fokus vid detta rundabordssamtal.
25/11: Fler konkreta åtgärder för att öka inslaget av biologisk mångfald i…