Svensk mat på världens fat

Akademisammankomst

Svensk mat på världens fat Mer information
Mer information

Endast för akademiledamöter och särskilt inbjudna.

Se videoinspelning här!

 Svensk mat på världens fat

– Om svensk livsmedelsstrategi och konkurrenskraft på  en global marknad

I anslutning till att Konkurrenskraftsutredningens slutbetänkande presenterats den 5 mars och att vi går in i ett politiskt arbete med att ta fram en nationell livsmedelsstrategi finns det all anledning att sätta in svensk matproduktion från jord till bord i ett internationellt sammanhang.

En växande global efterfrågan på livsmedelsprodukter skapar möjligheter för europeisk lantbruks- och livsmedelsindustri. Kommer svensk lantbruks- och trädgårdsnäring och svensk livsmedelsindustri att vara tillräckligt konkurrenskraftiga för att erövra andelar på denna växande marknad?

Arbetet med en svensk livsmedelsstrategi har initierats. Hur ska vi arbeta för att förankra visionen, strategin och målen i de areella näringarna och livsmedelsindustrin?

Med reflektioner utifrån det gångna arbetet, och inspirerade att ”kasta den gamla kepsen” och se framåt, bjuder vi in till ett en sammankomst med föredrag och diskussion om svensk lantbruks- och livsmedelsindustris framtida utveckling – mot uthållig lönsamhet, enad skaparkraft, attitydförändring samt ökade investeringar av både kapital och kompetens i hela vår näring från jord till bord.

För mer information och program, se ovanstående PDF-inbjudan

 


Våtmarkernas roll i ett hållbart samhälle

10-11/10: Hur ser processen ut när man restaurerar en våtmark med hänsyn till exempelvis biologisk mångfald, vattenhushållning, klimatpåverkan och sociala värden? Det är ämnet för årets Caseutmaning.

Våtmarkernas roll i ett hållbart samhälle

10-11/10: Hur ser processen ut när man restaurerar en våtmark med hänsyn…

Norra Sverige som livsmedelsproducent

18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som diskuteras vid seminariet.

Norra Sverige som livsmedelsproducent

18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som…

Beredskap är det nya gröna: vad historien lär oss om de areella näringarnas betydelse

28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna att återuppbygga en fungerande beredskap.

Beredskap är det nya gröna: vad historien lär oss om de areella näringarnas betydelse

28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna…

Save-the-date: Hur skyddar vi livsmedelsförsörjningen mot antagonistiska hot?

20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom de fyra fokusområdena – kemisk-, biologisk-, ekonomisk- samt informationskrigföring.

Save-the-date: Hur skyddar vi livsmedelsförsörjningen mot antagonistiska hot?

20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom…