Ett symposium kring framtidens matförsörjning: Hur långt har vi kommit, vad är möjligt och vad är önskvärt? Gränserna inom olika vetenskapsområden vidgas, ny kunskap adderas och tillämpningarna ges nya möjligheter. Symposiet om framtidens matförsörjning är inriktat på genetik, växtförädling och jordbrukets utveckling och arrangeras som en del av Kungl. Fysiografiska Sällskapets 250-årsjubileum.
De globala utmaningarna Världen står inför nya utmaningar: klimatförändringar, eskalerande miljöproblem, överexploatering, ökande befolkning, degraderade jordar och växtsjukdomar hotar våra grödor. Detta kan leda till hunger, undernäring, ökad migration och, i värsta fall, krig. En kontinuerlig och god tillgång till näringsrika livsmedel är nyckeln för att utveckla en bättre värld. Jordbruket måste fortsatt vara kunskapsintensivt och högproduktivt för att klara framtidens prövningar. Genetik och växtförädling är två vetenskapliga grundpelare som jordbruket vilar på. Växtförädlingen är en både progressiv och konservativ verksamhet – gamla metoder används parallellt med de allra senaste. De nya redskap som tillkommer gör inte de gamla överflödiga – alla behövs men med olika syften.
PROGRAM
Symposiet om framtidens matförsörjning belyser dagens och morgondagens möjligheter baserat på växtförädling för ett hållbart och bärkrafigt jordbruk. Symposiet om framtidens matförsörjning genomförs i en samverkan mellan de fyra vetenskapliga akademierna som alla har fokus på stora och livsavgörande framtidsfrågor: Kungl. Vetenskapsakademien (KVA), Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA), Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och Kungl. Fysiografiska Sällskapet (KFS). Akademierna samverkar inom projektet Växtnoden som är en kontaktpunkt och informationskälla om jordbruk och modern växtförädling. Välkommen med din anmälan!
Sänds även live via Fysiografiska Sällskapets hemsida.
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag…
14/5: Allmänhetens bild av genteknik och GMO har ändrats visar Gentekniknämndens studie.
8/5: Nationell resurs för marin forskning, miljöövervakning, utbildning och miljöundersökningar.
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten kring dessa svåra avvägningar. Borde inte forskarnas och forskningsresultatens roll i samhällsdebatten stärkas?
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten…