1800-talets snabba befolkningsökning innebar att mer odlingsmark behövdes för landets livsmedelsförsörjning. Genom att torrlägga marker som ofta svämmade över, genom sjösänkningar och genom nyodling kunde jordbruksarealen i Sverige öka från 1,5 till 3,5 miljoner hektar under perioden 1800-1950. Staten stimulerade verksamheten genom att anställa förrättningsmän för planläggning av torrläggningsföretag och genom att ställa medel till förfogande i form av lån och bidrag. Lantbruksakademien delade ut belöningar för torrläggningsföretag, sjösänkningar och mossodlingar. Sedan mitten på 1800-talet har dessutom totalt ca 1,3 miljoner hektar dikats i syfte att producera skog.
Seminariet avser att i detta historiska perspektiv ta upp både kvalitativa och kvantitativa frågor om vattenhanteringen i jord och skog. Vilka behov av vattenreglering finns idag i skogsbruket och i livsmedelsproduktionen? Hur ser den framtida vattensituationen ut? Vilka förändringar i synen på vattnets hantering kommer ”Utredningen om vattenverksamheter” att leda till? Hur kommer Miljömålsberedningens strategi för en sammanhållen och hållbar vattenpolitik att se ut? Vad kan jord- och skogsbruk göra för att ytterligare minska belastningen på våra vatten?
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden.
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot…
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det nödvändigt, eller klarar vi oss bra med nuvarande lagar och planeringsinstru-ment? Välkommen till överläggning på KSLA!
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det…
4/11: Ungdomsutskottet bjuder in till öppet hus och panelsamtal med fokus på mat, framtid och kompetensförsörjning.
4/11: Ungdomsutskottet bjuder in till öppet hus och panelsamtal med fokus på mat,…
25/11: Fler konkreta åtgärder för att öka inslaget av biologisk mångfald i jordbrukslandskapet är en fråga av hög aktualitet och där i fokus vid detta rundabordssamtal.
25/11: Fler konkreta åtgärder för att öka inslaget av biologisk mångfald i…