Fembandsverket band 3


Ämnessökning

Nedan finns alla kapitel ur Fembandsverkets tredje band.

1. Förord, sid 8-10

2. Jordbruket utveckling, sid 11-20

3. 1700-talets jordbrukssamhälle, sid 21

4. Landsbygden under 1700-talets första hälft, sid 22-50

5. Bönderna, sid 51-84

6. De obesuttna, sid 85-92

7. Ståndpersonerna och storjordbruken, sid 93-110

8. 1700-talets jordbruk och jordbrukslandskap, sid 111-141

9. Arbete, redskap och avkastning, sid 142-163

10. Kreaturen, sid 164-176

11. Städerna, sid 177-181

12. DE STORA FÖRÄNDRINGARNA, sid 183-184

13. Ett glesbefolkat utkantsland, sid 185-193

14. Bondeklassens stärkta ställning, sid 194-210

15. Den agrara stordriften stärks, sid 211-220

16. De obesuttna klassernas tillväxt, sid 221-230

17. Nyodlingen, sid 231-241

18. Nya redskap, sid 242-254

19. Potatisen och brännvinet, sid 255-261

20. Transportrevolutionen, sid 262-266

21. Bygemenskapen utsatts för prövningar, sid 267-272

22. Storskiftet, sid 273-282

23. Enskiftet och laga skiftet, sid 283-304

24. Det nya odlingslandskapet, sid 305-314

25. Avkastningens förändringar, sid 315-318

26. Jordbrukets begynnande mekanisering, sid 319-328

27. Statistik och lantbruksundervisning, sid 329-340

28. Produktion och levnadsstandard, sid 341-350

29. Sverige omkring år 1870, sid 351-369

30. Byordning for Kvistalånga, Stoby socken, Västra Göinge härad, sid 370-371

31. Litteratur, sid 372-383

32. Litteraturlista, sid 384-396

33. Citat, sid 397-398

34. Illustrationer, sid 399-407

35. Konstnärsregister, sid 408

36. Sakregister, sid 409-415


KSLA-podden: Vilken plats får växtproteinerna på den framtida tallriken?

KSLA-podden nr 11: Varför är det nyttigare för kroppen att äta lite kött och fisk ofta än en helt växtbaserad kost? Hur får vi konsumenterna att välja närproducerade växtbaserade proteiner? I senaste KSLA-podden diskuterar experterna kost, hälsa, klimat och hållbarhet (2021-09-22).

Tore Wretman-dagen

Årets Tore Wretman-dag på KSLA den 20 oktober – kunskapsutbyte och nätverkande med fokus på maten, måltiden och måltidsforskningen. Välkommen!

Äta hållbart – hur ser det politiska ansvaret ut?

Webbinarium 26 okt. Äta hållbart – hur ser det politiska ansvaret ut? Inte kan väl någon annan än jag själv bestämma vilken mat jag ska ha på min tallrik? Om ansvar, styrning och hur ska det gå till.

Tandem Forest Values – What have we learned?

This webinar will present the evaluation and also present research insights from four of the projects granted from Tandem Forest Values.