SLO-fondens nämnd har beslutat att lämna ekonomiskt stöd till en doktorand enligt ändamålen ovan. I denna utlysning kommer arbetsmiljöförbättrande åtgärder inom jordbruket att prioriteras.
Lantbrukssektorn genomgår för närvarande en betydande strukturrationalisering. År 2016 uppgick antal jordbruksföretag till ca 63 000 och bland dessa är endast ett begränsat antal heltidsföretag. År 2013 uppgick heltidsföretagen till endast ca 16 000 företag (SJV, 2014).
De specialiserade heltidsföretagen kännetecknas av en snabb teknisk utveckling oavsett om företagen huvudsakligen inriktar sin verksamhet mot animalieproduktion, trädgård eller växtodling. Sektorn präglas emellertid av förhållandevis svag lönsamhet (SOU 2014:38). Detta innebär i sin tur att resurseffektiva och kvalitetsinriktade produktionssystem är av största vikt för att kunna förbättra lönsamheten på enskilda företag. Det föreligger också forsknings- och utvecklingsbehov vad gäller möjligheten att finna nya tilllämpningar av existerande teknologier i syfte att utveckla och förbättra lönsamheten i en hållbar animalie- och växtproduktion i svenskt lantbruk. Andra viktiga aspekter är hur den nya tekniken påverkar arbetsförhållanden för företagare och medarbetare samt hur ny teknologi bör introduceras i syfte att till fullo utnyttja dess potential. Ytterligare en viktig aspekt förutom effekter av interaktion mellan maskin och människa är om den ekonomiska nyttan av ny teknologi överstiger kostnaden.
Sökande vid institution där forskarutbildningen kommer att genomföras ges nu möjlighet att lämna in precisering av innehållet och utformningen av tjänsten. SLO-fonden förbehåller sig rätten att anpassa tjänstens ämnesinnehåll till fondens prioriteringar.
Till anvisningar för ansökan → Ansökan görs elektroniskt. Det sökta stödet anvisas som pilotprojekt i ansökningsblanketten.
Ansökningstiden för 2018 har gått ut.
meddelas vecka 25, 2018.
Frågor om utlysningens sakinnehåll besvaras av Hans Andersson, ordförande SLO-nämnden, telefon: 018-67 35 05, e-post: hans.andersson@slu.se
Frågor om den elektroniska ansökan besvaras av Keiko Blesserholt, handläggare KSLA, telefon: 08-5454 7713, e-post: keiko.blesserholt@ksla.se
Fyra ettåriga gästprofessurer av högsta internationella klass perioden 2021–2024.
Stöd för forskning på betes-/vallkultur, fröodling och studier inom vallodling, vallfoderberedning/-foderutnyttjande.
KSLA-podden avsnitt 4: Vad gällde i 1700-talets krogliv – hur umgicks man,…
Ansök senast 15 januari om bidrag för främjande av vetenskaplig forskning, till…