Bibliotek

Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens bibliotek är sedan 1989 inriktat på agrarhistoria i vid tvärvetenskaplig mening, men håller också viss allmän litteratur om näringarnas utveckling i Norden i dag. Biblioteket är norra Europas största agrarhistoriska bibliotek och har funnits sedan akademien påbörjade sin verksamhet 1813. Det består av tre separata samlingar; en agrarhistorisk samling, den Äldre Samlingen samt den etnobotaniska Brøndegaardssamlingen. Samlingarna innehåller tillsammans omkring 85 000 volymer.


I Statens Biblioteksdepå (SBD) förvaras en stor mängd monografier och periodisk litteratur som inte är registrerad i bokdatabasen Libris. Ett dokument förtecknar det som finns i depån och ett dokument förklarar de ämnes- och landskoder som används i förteckningen. Litteraturen kan beställas via kslab@ksla.se och tar upp till fyra dagar att få fram.

Profil

Bibliotekets inriktning när det gäller den agrarhistoriska litteraturen är främst förhållanden i Europa och Nordamerika, framför allt norr om Alperna och Nordamerikas norra hälft. I första hand görs inköp av litteratur på skandinaviska språk samt engelska, tyska och franska. I biblioteket finns stora samlingar av källitteratur, till exempel drygt 200 längdmeter litteratur tryckt före 1851 i den så kallade Äldre Samlingen; den utländska litteraturen från denna tid är av särskilt stor betydelse.

Brøndegaardssamlingen förvärvades 2003 av den danske etnobotanikern Vagn Brøndegaard. Etnobotanik är ett tvärvetenskapligt ämne och bär spår från såväl etnologi och historia liksom farmakologi och medicin. Samlingen rymmer till exempel stora delar folkloristisk litteratur, men också böcker om människans användning av olika växtslag. Samlingens geografiska inriktning är global.

Biblioteket har också ett rikhaltigt referensbibliotek bland annat med en betydande samling bibliografier.

Bortsett från den Äldre Samlingen och den utländska periodica som förvaras i Statens biblioteksdepå (SBD) i Bålsta går det att bekanta sig med litteraturen genom att själv titta i hyllorna. Litteraturen i den Äldre Samlingen kan läsas i forskarsalen och böckerna från SBD måste beställas minst tre dagar i förväg.

Böckerna är uppställda efter Sveriges allmänna biblioteksförenings system (SAB). I detta system markeras historia med K och Frankrikes historia med Kj; Qd betecknar lantbruk, Qe trädgårdsskötsel och Qf skogsbruk.
Huvuddelen av litteraturen återfinns i den nationella bokdatabasen Libris som administreras av Kungl. Biblioteket. All nyinkommen litteratur registreras löpande i databasen och är där sökbar.

Bakgrund

Inriktningen har under bibliotekets nästan tvåhundraåriga historia skiftat. Till en början var biblioteket ett handbibliotek för akademiens ledamöter. Under en stor del av 1900-talet höll man den för den agrara sektorn relevanta moderna högvetenskapliga litteraturen inom naturvetenskap och ekonomi med mera. Den litteraturen finns numera på Sveriges Lantbruksuniversitets bibliotek, SLUB.


Lönsamhet i odlingssystemet – hur ska man räkna?

16/5: Välkommen på ett en kunskapsintensiv eftermiddag, där vi belyser frågeställningar kring lönsamhet i odlingssystemet.

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet genom att förstärka gastronomiska besöksmål och bidra till att utveckla nya attraktiva…

Save-the-date: Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur vi hanterar vatten i landskapet. Seminariet innehåller både ett klimatperspektiv och olika…

Save-the-date: Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i ett brett perspektiv, och presenteras vid detta seminarium.