Atlas 1900

En digital atlas över jordbruket år 1900

Den digitala atlasen är inte tillgänglig för tillfället.

Ett projekt genomfört på Kulturgeografiska institutionen vid Stockholms universitet i samarbete med Kungl. Skogs och Lantbruksakademien. Arbetet med den digitala atlasen har möjliggjorts av medel från Moritz Fraenckels donation som även finansierade den ursprungliga tryckta atlasen.

 


Vid 1900-talets början, under en period då Sverige förändrades, med industrialisering och där det längs järnvägarna växte upp nya tätorter så förändrades även jordbruket. Nya tekniker introducerades och grödorna som odlades förändrades, inte minst odlingen av den amerikanska potatisen som under 1800-talet ökat. Det gamla ängsbruket ersattes med vallodlingar och mejeriproduktionen var på väg att bli viktig för familjejordbruken i Sverige.

Samtidigt som det skedde stora förändringar för 100 år sedan inom jordbruket så har mycket skett sedan dess. Man kan med visst fog säga att jordbruket kring år 1900 på många sätt liknade mer det kring år 1600 än vårt moderna jordbruk, men förändringarna hade påbörjats. Det är viktigt att påminnas om de förändringar som skett sedan den tiden. Atlasen Sveriges jordbruk vid 1900-talets början: statistiskt kartverk, som trycktes år 1909, ger oss denna bild av Sverige som det såg ut för ungefär 100 år sedan; ett Sverige där huvuddelen av befolkningen ägnade sig åt jordbruk.

Det går att bläddra i den digitala versionen av atlasen och se de vackra tematiska kartorna. Man kan återfinna sin hembygd och se om det fanns mer kor eller odlades mer vete där än på andra platser. Genom att statistiken till huvuddelen av kartorna är inmatade, så går det att själv göra statistiska beräkningar och skapa egna tematiska kartor – kanske en karta över enbart en region eller hela Sverige. Alla data från projektet är tillgängliga och kan fritt användas.

 

 


Lönsamhet i odlingssystemet – hur ska man räkna?

16/5: Välkommen på ett en kunskapsintensiv eftermiddag, där vi belyser frågeställningar kring lönsamhet i odlingssystemet.

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet genom att förstärka gastronomiska besöksmål och bidra till att utveckla nya attraktiva…

Save-the-date: Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur vi hanterar vatten i landskapet. Seminariet innehåller både ett klimatperspektiv och olika…

Save-the-date: Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i ett brett perspektiv, och presenteras vid detta seminarium.