banan

historia


Från krog till krog – om 700 år av uteätande

KSLA-podden avsnitt 4: Från medeltidens krogliv till dagens. Korta nedslag i historien.

Etiketter: gastronomi | historia | podd | uteätande

Läs mer

KSLA Nytt & Noterat 1-2020

Skogen och Agenda 2030 • Viltförvaltningsexkursion i Sörmland och Östergötland • Hållbar markanvändning – en avgörande faktor för klimatet • Att komma överens om vad ett ord betyder • hur svårt kan det vara? • KSLA och klimatet • A. W. Bergstens pris • Kommitté med fokus på skador i skogen • Och mer!

Etiketter: Enaforsholm | forskning | historia | klimat | mark | skog | skogsbruk

Läs mer

SVT 1 i akademiens bibliotek

I avsnitt 3 av höstens serie i SVT 1 av programmet ”Det sitter i väggarna” utspelas en liten del i KSLA:s bibliotek. Har du inte besökt biblioteket själv så kan du få en liten bild av det i programmet på SVT Play.

Etiketter: bibliotek | forskning | historia

Läs mer

KSLA Nytt & Noterat 2-2019

Trämekanisk industri i en globaliserad värld • 4D4F, EU-projekt som lyfter mjölkproduktionens digitalisering • Akvakulturens potential i en biocirkulär ekonomi • EU-parlamentarikerna: Var mer aktiva i Bryssel! • Myndighetsutövning & äganderätt • Kor, konst och kreativitet • Har nya tekniker inom växtförädlingen en framtid i EU? • Och mer!

Etiketter: anslag | EU | fiske | forskning | historia | jordbruk | livsmedel | skog | skogsbruk | stipendium

Läs mer

KSLA Nytt & Noterat 1-2019

Fakta och värderingar. Vad styr politiken för de gröna näringarna? • Skoglig kompetensförsörjning • Markanvändningen, maten, klimatet och miljön • Framtidens teknik • Småorten och landsbygdens utveckling • Skogen brinner! Igen! • Och mer!

Etiketter: forskning | historia | jordbruk | landsbygd | mark | politik | skog | skogsbruk | utbildning | vetenskap

Läs mer

Farsoter i Sverige – KSLAT nr 2-2019

Hur historien påverkar vår framtid. Pest, boskapspest och mjältbrand räknas som farsoter, dvs smittsamma sjukdomar som sprids fort i stora utbrott. Historisk kunskap är central för att t ex förutse var nya utbrott kan uppstå. Vilka lärdomar kan vi dra från källor om äldre utbrott? Hur är förutsättningarna för utbrott och smittspridning idag?

Etiketter: forskning | historia | zoonos

Läs mer

KSLA Nytt & Noterat 3-2018

Berteboskonferensen: Global livsmedelssäkerhet, mer med mindre • Skalans betydelse – morgondagens jordbrukslandskap i historiens ljus • Matfokuserad studieresa i Nederländerna, Värdekommittén rapporterar • Om stilisten, fotografen och markhistorikern Mårten Sjöbeck • Med fokus på skogen! Ny rundtur på donationsegendomen Barksätter • Enaforsholmskursen 2018 i bilder

Etiketter: biologisk mångfald | historia | jordbruk | landskap | livsmedel | skog | skogsbruk

Läs mer

KSLA Nytt & Noterat 2-2018

Matens nya vägar till staden – ett Berlinbesök. Smakens värde – för individ, producent och förädlare. Rätten att äga och bruka sin mark. Skogen och klimatet. Slottsbesök i kungliga spår. Räcker virket från skogen? Långtidsstudier av vegetationsrutorna på Enaforsholm. Och mer!

Etiketter: Bertebos | Enaforsholm | historia | landskap | lantbruk | ledamöter | mat | skogsbruk

Läs mer

Lantbruket i diplomatins korridorer, KSLAT nr 3-2018

Sverige har haft utrikesbevakning på jordbruksområdet i 130 år. Uppdraget har förändrats med jordbrukspolitiken, miljö- och livsmedelsfrågor och EU-inträdet. Lantbruksrådens kontakter, närvaro över tid, konstans, institutionella minne och nätverk kommer alltid att vara viktiga i en värld som knyts samman av handelsströmmar, migration och miljöfrågor.

Etiketter: EU | FAO | historia | lantbruk | lantbruksråd | politik

Läs mer
VISA FLER