banan

mat


UNIK Utmaning 2017 – KSLAT nr 4-2018

I oktober 2017 hölls KSLA:s casetävling UNIK Utmaning för tredje gången. 19 deltagare tävlade på ett internationellt tema: FN:s globala mål nr 12 för hållbar utveckling med fokus på hållbara konsumtions- och produktionsmönster – utmaningen handlade alltså om att halvera det globala matsvinnet. Här är de fem lagens lösningsförslag.

Etiketter: casetävling | framtid | klimat | mat

Läs mer

KSLA Nytt & Noterat 2-2018

Matens nya vägar till staden – ett Berlinbesök. Smakens värde – för individ, producent och förädlare. Rätten att äga och bruka sin mark. Skogen och klimatet. Slottsbesök i kungliga spår. Räcker virket från skogen? Långtidsstudier av vegetationsrutorna på Enaforsholm. Och mer!

Etiketter: Bertebos | Enaforsholm | historia | landskap | lantbruk | ledamöter | mat | skogsbruk

Läs mer

Menyn och tidens tecken, KSLAT nr 1-2018

Från år 2003 till och med år 2018 finns dokumentation om varje högtidssammankomsts tema och middagsmeny, inklusive hedersledamoten Christina Möllers presentation av måltiden. Här är den dokumentationen i samlad form.

Etiketter: historia | högtidssammankomst | mat

Läs mer

KSLA Nytt & Noterat nr 1-2015

Vårnumret 2015, med information från ett urval av akademiens aktiviteter.

Etiketter: djur | eko | EU | högtidssammankomst | landsbygd | livsmedel | mat | skog

Läs mer

KSLA Nytt & Noterat nr 2-2013

Akademien önskar Glad Sommar 2013 med ett nytt nummer av KSLA Nytt & Noterat!

Etiketter: 200-årsfirande | biogas | dme | Enaforsholm | fjällgård | GMO | hälsa | internationellt | iufro | kalendarium | livsmedel | mat | publikationer | remisser | sifi | skogsbruk | tankesmedja | turism | växtförädling

Läs mer

Matens kvalitet

Livsmedelskvalitet är ett komplext begrepp. Ordet kan härledas från latinets qualitas, om betyder beskaffenhet, egenskap och värde. Förenklat kan man säga att kvalitet är en produkts förmåga att tillfredsställa en persons förväntningar. I denna skrift presenterar vi de viktigaste kriterier som kännetecknar begreppet livsmedelskvalitet.

Etiketter: livsmedel | mat

Läs mer

Den beresta maten – KSLAT nr 10-2007

– matens kvalitet i ett globalt perspektiv På vårt middagsbord finns det ofta mat från hela världen. Vi har vant oss vid att kunna köpa alla slags frukter och grönsaker oavsett vilken årstid det är och importerar även när det är högsäsong för svenska produkter. Varifrån kommer ursprungligen den mat som vi äter i Sverige? Vilka ”omvägar” har…

Etiketter: import | konsument | livsmedel | mat | transport | ursprung

Läs mer

Mat med mervärden – goda affärer – KSLAT 24-2003

Om ekologisk mat, konsumenter och trender Seminarium i samarbete med Ekologiskt Forum den 15 maj 2003 Sammanfattning av föredrag och diskussion Ekologiskt forum är en öppen mötesplats för diskussion om ekologisk produktion som bildades under 2002. Dåvarande jordbruksministern föreslog att KSLA, som oberoende organisation inom jordbruksområdet, skulle bli huvudman för ett utvecklingsforum för ekologisk mat. Ekologiskt Forum ska bidra till ökad utveckling av…

Etiketter: ekologiskt | konsument | livsmedel | mat | trend

Läs mer

Närproducerad mat – KSLAT 11-2002

Miljövänlig? Affärsmässig? Djurvänlig? Seminarium den 20 november 2001 i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet Det finns många påståenden kring närproducerat. Många påståenden som kan behöva att kritiskt granskas, som kan behöva bekräftas men kanske i vissa fall också vederläggas. Det kan konstateras att det skett betydande attitydförändringar kring detta under åren. Tankar om ”större och effektivare” finns samtidigt sin småskaligheten lyfts fram i all landsbygdsutveckling. Småskalig livsmedelsförädling…

Etiketter: hållbar utveckling | kvalitet | mat | närproducerat | småskalighet | spårbarhet

Läs mer