KSLA:s Program för försörjningsberedskap pågår från hösten 2023 till och med 2025, och är uppdelat i två huvuddelar: Jordbruk och livsmedel samt Skog och skogsrelaterade produkter.
Syftet och ambitionen med detta program är att stödja de gröna och blå näringarnas företag och organisationer i att genomföra relevanta steg för att stärka sin robusthet och därigenom även försörjningsberedskapen på samhällsnivå.
Efter de senaste årens påfrestningar på de areella näringarna, såsom torkan 2018, pandemin och dess konsekvenser, IT-attacker på central infrastruktur och det pågående anfallskriget i Ukraina, har frågan om försörjningsberedskap tornat upp som en av de absoluta nyckelfrågorna.
Den privata sektorn arbetar ständigt med att stärka verksamhetens egen robusthet och motståndskraft. Efter försvarsbeslutet som togs 2015 om att återuppta planeringen av totalförsvaret har flertalet utredningar om att bygga upp och forma den nationella försörjningsberedskapen inletts, varav vissa är pågående och vissa är avslutade med inlämnade betänkanden. Betänkandet SOU 2024:8 Livsmedelsberedskap för en ny tid, med KSLA-ledamot Ingrid Petersson som särskild utredare är en av dessa utredningar.
Det är för KSLA aktuellt att vara aktiva i frågan om försörjningsberedskap, med en gedigen kunskap och erfarenhet om de areella näringarna. Därför inleds nu detta tvååriga Program för försörjningsberedskap med syftet att stödja de gröna näringarnas företag och organisationer i att genomföra relevanta steg i att stärka sin robusthet och därigenom även försörjningsberedskapen på samhällsnivå. Programmet är uppdelat i två huvuddelar: Jordbruk & livsmedel samt Skog & skogsrelaterade produkter.
Avsikten är att samarbetet ska ske i en akademiövergripande ansats där samtliga avdelningar och BAHP (Bibliotek, Arkiv och Historiska Projekt) kommer engageras. Detta blad annat genom styrgruppen som har ledamöter från alla avdelningar samt BAHP. Representanter i styrgruppen är Jenny Asplund (projektledare), Peter Normark (vd och programansvarig), Patrik Myrelid (J), Fredrik Daveby (S), Mats Denninger (A) och Erland Mårald (BAHP). Samverkan är även planerad att ske med relevanta externa aktörer för att inkludera flera perspektiv och få en bra spridning av programmets slutsatser. Programmet kommer att spänna över hela värdekedjor, identifiera frågor och problem, och arbeta särskilt fokuserat på att identifiera och utveckla lösningar på kritiska huvudfrågor i programmet. Fyra arbetsgrupper kommer arbeta med dessa frågor och går under namnen Livsmedelsvärdekedjan, Skog och bioenergi, Infrastruktur och utrikeshandel samt Historiskt lärande.
Vill du veta mer om KSLA:s arbete med försörjningsberedskap inom de areella näringarna eller delta i någon av aktiviteterna som anordnas är du välkommen att ta kontakt med programmets projektledare Jenny Asplund.
KSLA har yttrat sig över remissen ”Reglering av veterinärpersonal med mera vid höjd beredskap LI2024/01748”
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?
15/4: Dags att nominera mottagare av KSLA:s priser för enastående insatser i de gröna näringarna.
För internationellt banbrytande forskning och utveckling inom livsmedel, jordbruk, djurhälsa eller ekologi.