KSLA har utnämnt 2021 års Wallenbergprofessorer

Akademien har beslutat utnämna två mycket välmeriterade gästprofessorer inom programmet för KSLA-Wallenbergprofessurer, professor Irena Creed från Kanada och professor Andrea Doeschl-Wilson från Skottland.


• Professor Irena Creed från University of Saskatchewan, Saskatoon, Kanada, kommer att arbeta på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala, Institutionen för vatten och miljö.

• Professor Andrea Doeschl-Wilson från University of Edinburgh, Skottland, kommer att ha Institutionen för husdjursgenetik vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala som sin svenska placering.


Professor Irena Creeds planerade forskning i Sverige handlar om våtmarker som en naturbaserad modell för att stödja och utveckla grön skogs- och jordbruksekonomi i Sverige.

Våtmarker bidrar med ett brett spektrum av naturbaserade värden – biologisk mångfald, vattenrening, begränsning av översvämning och/eller torka och kolinlagring. Professor Creed kommer framför allt att fokusera på en aspekt, koldioxidbalans och våtmarkers växthusgaseffekter, med anledning av den senaste internationella och nationella politiska utvecklingen inom detta område (till exempel ska Sverige ha nått netto-noll utsläpp år 2045). En nyckelkomponent kommer att vara att minska växthusgaserna genom naturbaserade lösningar – våtmarker i synnerhet kan bidra till att nå miljömålen i Agenda 2030 samtidigt som de stöder den gröna sektorn.

Mer om professor Irena Creed.


Professor Andrea Doeschl-Wilson kommer att ge SLU möjligheten att etablera det nya vetenskapliga området kvantitativ genetisk epidemiologi, att sammanföra genetik och epidemiologi för att minska spridningen av infektionssjukdomar.

Smittsamma sjukdomar är ett allvarligt hot mot One Health (det tvärvetenskapliga sättet att se på hälsobegreppet) och hållbar livsmedelsproduktion. Epidemiologiska eller kvantitativa genetiska metoder för smittreducering är inte så effektiva som man kunde önska eftersom de inte tar hänsyn till individuella variationer som kan påverka spridningen av smittsamma sjukdomar.

Professor Doeschl-Wilson kommer också att bidra till utbildningen av unga forskare vid SLU och ett långvarigt nätverk för doktorander och handledare kommer att byggas upp mellan SLU och University of Edinburgh.

Mer om professor Andrea Doeschl-Wilson.

 

Information: Akademisekreterare Eva Pettersson, eva.pettersson@ksla.se, 08-5454 7702

Mer om Wallenbergprofessurerna.

Lönsamhet i odlingssystemet – hur ska man räkna?

16/5: Välkommen på ett en kunskapsintensiv eftermiddag, där vi belyser frågeställningar kring lönsamhet i odlingssystemet.

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet genom att förstärka gastronomiska besöksmål och bidra till att utveckla nya attraktiva…

Save-the-date: Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur vi hanterar vatten i landskapet. Seminariet innehåller både ett klimatperspektiv och olika…

Save-the-date: Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i ett brett perspektiv, och presenteras vid detta seminarium.