KSLA har beretts möjlighet att yttra sig om förslaget till Regeringens biståndspolitiska plattform, Skr 2013/14
KSLA anser att förslaget innehåller ett antal viktiga resonemang för de areella näringarnas roll i det svenska biståndet. Plattformen genomsyras av insikten om att den roll som lantbruket bör spela är både stor och viktig. Med lantbruk menar vi, där inte annat specifikt åsyftas, bruk av alla biologiska naturresurser, både växter och djur, både terrestra och akvatiska.
Nedan följer ett kort sammandrag av yttrandet, som går att ladda ned i sin helhet till höger.
KSLA börjar med att lyfta fram följande frågor som vi bedömer särskilt angelägna att biståndsplattformen beaktar:
De närmaste 40 åren beräknas världens befolkning öka från 7 miljarder till 9-10 miljarder. Jordbruksproduktionen behöver globalt öka med c:a 70 procent under samma tid för att säkra matförsörjningen, och det utan att göra avkall på miljön. Även produktionen av varor och nyttigheter baserade på träfiber behöver öka i motsvarande grad. Jordbruksarealen är begränsad, det finns idag mycket få möjligheter att utöka den. Samtidigt förändras klimatet; det blir torrare i vissa delar av världen och fler översvämningar i andra. Förutsättningarna för de areella näringarna berörs i grunden – de näringar som en stor del av världens befolkning idag får sin utkomst från och samtidigt de sektorer som allt effektivare måste försörja den allt snabbare växande stadsbefolkningen med mat och andra varor till rimliga priser och av god kvalitet.
Stora utmaningar finns på alla kontinenter, och för biståndets del särskilt i Afrika med en befolkning som beräknas växa från dagens 1,2 miljarder till drygt 2 miljarder år 2050. Här finns samtidigt anledning till viss optimism; sju av världens tio snabbast växande ekonomier finns i afrikanska länder söder om Sahara. En viktig utgångspunkt är att 70 procent av Afrikas befolkning fortfarande har sin utkomst från jordbruket, ett jordbruk med mycket låg produktivitet beroende på såväl markförhållanden som arbetsmetoder. Att Afrikas tillväxt måste gå via ett förbättrat och effektiviserat men också miljömässigt hållbart jord- och övrigt naturresursbruk är uppenbart. Medverkan i att möta i den utmaningen bör vara en viktig del av det framtida svenska biståndet.
Fyra ettåriga gästprofessurer av högsta internationella klass perioden 2021–2024.
Stöd för forskning på betes-/vallkultur, fröodling och studier inom vallodling, vallfoderberedning/-foderutnyttjande.
KSLA-podden avsnitt 4: Vad gällde i 1700-talets krogliv – hur umgicks man,…
Ansök senast 15 januari om bidrag för främjande av vetenskaplig forskning, till…