KSLA välkomnar forskningsprogrammet för ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem och tycker att flera delar av programmet är väl skrivet och tar upp områden som kommer att gynna utvecklingen av Sveriges livsmedelssystem. Syftet med programmet, som beskrivs relativt väl i del 1, är att vara ett viktigt stöd i Livsmedelsstrategin för att stärka svensk livsmedelssektor, vilket innebär en ökad hållbar produktion med bättre lönsamhet.
Uppfattningen från KSLA är dock att forskningsprogrammet i stort är ett mer generellt program än vad som är beskrivet i syftet. Programmet andas mer problemanalys än utvecklingsanalys och vissa viktiga moment uppfattas som bristfälligt beskrivna så som t ex teknikutveckling, företags- och affärsmodeller, AI, genetiska utvecklingsområden samt marknadsfrågor. I programmet uttrycks generellt att forskningen ska ”bidra” till kunskap och kompetens, vilket kan uppfattas som passivt.
Den strategiska agendan består av fem teman där 1 och 5 i mångt och mycket går i varandra.
De angivna temana är
Vissa tvärgående perspektiv är aspekter som är tänkta att adresseras inom programmet. Dessa är
KSLA behandlar temana och de tvärgående perspektiven i sitt remissvar som kan hämtas här uppe till höger. Remissvaret har formen av ett enkätsvar, svarsdatum 2019-08-22.
Syftet med denna workshop är att sondera behov av komplettande indata och…
Den europeiska handelsstrategin CAP diskuteras vid Jordbruksavdelningens sammankomst.
Fyra ettåriga gästprofessurer av högsta internationella klass perioden 2021–2024.
Stöd för forskning på betes-/vallkultur, fröodling och studier inom vallodling, vallfoderberedning/-foderutnyttjande.