Konkurrentkraftsutredningens uppdrag var att analysera det svenska jordbrukets och trädgårdsnäringens konkurrenskraft och visa på de utvecklingsmöjligheter som den svenska jordbruks- och trädgårdsnäringen har. Slutbetänkandet presenterades den 5 mars 2015. Utredningen skulle ta fram förslag till en strategi för en livskraftig jordbruks- och trädgårdsproduktion. Viktiga områden som pekades ut var ökad produktivitet, stärkt företagande, bättre villkor för företagande, samt ökad innovation och export inom livsmedelssektorn.
KSLA:s representant i utredningens expertgrupp var Annika Åhnberg, som också var projektledare i den arbetsgrupp som arbetade med marknads- och konsumentfrågor inom utredningen.
Den 5 mars 2015 överlämnade utredningens ordförande Rolf Annerberg slutbetänkandet. Här är den powerpoint som visades vid presentationen av slutbetänkandet.
En arbetsgrupp inom KSLA har tagit fram en vision, Till växt 2030. Visionens förverkligande kräver en tydlig politisk viljeinriktning och strategi för att nå målet, samt en samverkan mellan olika samhällsaktörer med engagemang i jordbruk och trädgårdsnäring.
Även Forskningspolitiska kommittén inom KSLA har tagit fram underlag till Konkurrenskraftsutredningen. Diskussioner har förts i workshops med intressenter och viktiga synpunkter har förts fram till utredningen via Jonas Brändström VINNOVA, som har haft utredningens uppdrag att ta fram underlag inom Forskning och innovation. KSLA har också låtit utföra en intervjustudie om framtidsområden för lantbruksforskning.
Konkurrenskraftsutredningen har publicerat ett delbetänkande, SOU 2014-38, Tillväxt och värdeskapande – Konkurrenskraft i svenskt jordbruk och trädgårdsnäring.
Läs mer om utredningen, delbetänkandet och bidraget från KSLA på Konkurrenskraftsutredningens hemsida: http://www.sou.gov.se/sb/d/18151.
Juni
5 juni Delbetänkande Tillväxt och värdeskapande – Konkurrenskraft i svenskt jordbruk och trädgårdsnäring (SOU 2014:38) överlämnades till regeringen
Augusti
26 augusti Hearing med företrädare för branschorganisationer och andra intressenter. 26 augusti Expertgruppsmöte
September
Sept–okt Fortsatt arbete i arbetsgrupper inom följande fokusområden: Arbetsgrupp I: Villkor och regler Arbetsgrupp II: Produktion och företagande Arbetsgrupp III: Marknad och konsument Arbetsgrupp IV a): Forskning och innovation Arbetsgrupp IV b): Utbildning och rådgivning/ kunskapsförmedling
Oktober
14 oktober Expertgruppsmöte: halvtidsrapportering från arbetsgrupper
November
21 november Expertgruppsmöte: avrapportering från arbetsgrupper
December
8 december Expertgruppsmöte
Mars
5 mars Slutbetänkande överlämnas
15/1: C.F. Lundströms stiftelse lämnar bidrag till forskare för främjande av vetenskaplig forskning och sociala ändamål.
30/12: SLO-fonden främjar ändamålsenlig mekanisering och byggnadsverksamhet inom jord- och skogsbrukets områden med företräde för åtgärder till förbättrande av arbetsmiljön. Välkommen med ansökningar senast…
28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting is held on 28 January, 2025, in Stockholm City Hall.