Landskapsnoden

”En kvalificerad och oberoende mötesplats för ett långsiktigt hållbart mångbruk av och i landskapet.”

Landskapet är vår gemensamma resurs och vårt gemensamma ansvar. Landskapet erbjuder helhetsperspektiv där natur och kultur samverkar. Dessutom har landskapet en avgörande betydelse för människors välbefinnande och hälsa. De senaste decennierna har landskapet också förts fram som en god plattform för demokratiska processer, dialog, delaktighet och samarbete.


En arena för samtal

Inom Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, har det länge förts diskussioner om att etablera en arena där myndigheter, organisationer, företag och allmänhet kan mötas för samtal om landskapet. Under 2014 genomfördes därför projektet Landskapsnoden (se rapporter längst ner på denna sida).

Projektet resulterade bland annat i att en landskapskommitté planeras, som ska vara verksam 2016–2018, bildades. Målet för denna kommitté blir att etablera en kvalificerad och oberoende mötesplats, en landskapsnod, som kan bidra till ett långsiktigt hållbart mångbruk av och i landskapet.

Verksamhetsidé

Verksamhetsidén handlar om att allsidigt belysa landskapets olika värden genom att arrangera möten av olika slag och att sammanställa och sprida den kunskap som presenteras och utvecklas på dessa möten. Utgångspunkten är praktiska fallstudier och välgrundad vetenskap.

Hittills har Landskapsnoden genomfört följande aktiviteter:

Naturbetesmarker med många värden – men hur blir de lönsamma? Seminarium i samarbete med Världsnaturfonden WWF.

Liv i staden – möjligheter och metoder för biologisk mångfald i urbana miljöer. Konferens i samarbete med Centrum för biologisk mångfald, SLU.

Landskapsforum

Som en del av sin verksamhet kommer landskapskommittén också att arrangera ett landskapsforum varje år.

Landskapsforum 2016 satte ljuset på lokala och regional samarbetsnätverk i landskapet. Exempel på sådana samarbetsnätverk är biosfärområden, modellskogar, världsarv och vattenråd.

Läs rapporten Landskapsforum 2016 (KSLAT nr 3-2016)

Landskapsforum 2017 hade temat Landskapsperspektiv i fysisk planering. Syftet var att dela kunskap och erfarenheter, att lyfta intressanta exempel och att bygga broar mellan olika aktörer som deltar i eller berörs av fysisk planering.

Läs rapporten Landskapsforum 2017 (KSLAT nr 4-2017)

Landskapsforum 2018 handlade om vattnet i det brukade landskapet och diskuterade möjligheter och utmaningar med nyttjande och förvaltning av vårt livsviktiga vatten.

Läs rapporten Landskapsforum 2018

Landskapsforum 2019 handlade om att med helhetssyn och med samverkan över sektorsgränser kan vi nå en bättre förvaltning av våra gemensamma landskap och behålla deras värden.

Läs rapporten Landskapsforum 2019 (KSLAT nr 5-2019)


Mentorskapsprogrammet har öppnat för intresseanmälan!

Välkommen som mentor eller adept med din ansökan till KSLA:s mentorskapsprogram!

Måltidsresa till Bohuslän

4–5/9: För att vidareutveckla de lokala och regionala måltidskulturer som skapades i projektet ”Sveriges Landskapsmåltider” till attraktiva måltidsdestinationer arrangerar akademien en måltidsresa till Bohuslän.

På samma marker – renskötselns förutsättningar i ett landskap med många anspråk

15/5: Renskötsel är en extensiv djurhållning som baseras på tillgång till marker med lämpligt bete för renarna. På samma marker bedrivs samtidigt andra angelägna…

Review of the International Arrangement on Forests

15/4: A webinar to gather the rich experiences and lessons learned among KSLA Fellows, who over the years have been deeply involved in global…