Wallenbergprofessurerna

KSLA:s internationella gästprofessurer – Wallenbergprofessurerna.

Serien av Wallenbergprofessurer inleddes 2014 med att Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse finansierade ett antal ettåriga gästprofessurer av högsta internationella klass. Serien var en gåva till KSLA vid akademiens 200-årsjubileum.

In English.


Wallenbergprofessurerna Mer information

Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse finansierar fyra ettåriga gästprofessurer av högsta internationella klass under perioden 2022–2024

FN:s agenda 2030 för hållbar utveckling, liksom nationella miljömål, definierar mål för en långsiktig utveckling av en hållbar bioekonomi. Den gröna sektorn spelar en viktig roll för att möta flera av de globala utmaningar som identifierats i Agenda 2030, såsom klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald.

Den gröna sektorn definieras i detta sammanhang som skogs-, jord- och trädgårdsbruk, husdjursskötsel och veterinärmedicin, jakt och renskötsel samt fiske och vattenbruk. Konsumtion relaterad till den gröna sektorn ingår, däremot inte de därpå baserade industrierna.

Nu är det dags att nominera nya professorer, sista nomineringsdag är den 1 mars 2023.

För att uppnå de globala och nationella mål som rör den gröna sektorn och hållbart nyttjande av naturresurser är excellent vetenskaplig forskning och innovation avgörande. Programmet för Wallenbergprofessurna är en pusselbit i detta. Gästande Wallenbergprofessorer kommer att arbeta vid svenska universitet under ett läsår med fokus på att stärka en hållbar svensk grön sektor genom vetenskaplig forskning. Följande forskningsområden är exempel på frågor som gästprofessorerna kan ta itu med:

  • Hur nya jordbruksgrödor, metoder och produkter kan mildra målkonflikter och främja synergier mellan hållbara utvecklingsmål.
  • Hur skogsbruk kan bidra till en cirkulär ekonomi och till klimatmålen, samtidigt som biologisk mångfald och ekosystemtjänster bevaras.
  • Att identifiera möjligheter för ökat hållbart vattenbruk samtidigt som vilda bestånd bevaras.
  • Regelverkens och samhällsstyrningens roll i en hållbar utveckling av den gröna sektorn.

Wallenberg-professorerna förväntas:

  • Bidra med unik vetenskaplig kompetens till värdinstitutionen inom den gröna sektorn.
  • Ta itu med en specifik fråga av hög samhällelig betydelse under sin vistelse i Sverige.
  • Kombinera vetenskaplig kompetens med ett tvärvetenskapligt sätt att arbeta.
  • I samarbete med sina värdar bidra till att bygga upp ett varaktigt internationellt samarbete och bidra till strategisk utveckling av värdinstitutionen och universitetet.

Gästprofessorerna förväntas tillbringa ett helt läsår (9 månader) vid värdinstitutionen. Det totala besöket kan fördelas på högst två år, om så överenskommits med KSLA. Under tiden i Sverige förväntas professor och värdinstitution anordna ett offentligt seminarium för att belysa sin forskning och dess samhälleliga påverkan.

Universitet och högskolor kan föreslå en eller flera gästprofessorer genom att lämna in förhandsförslag på två sidor senast den 1 mars 2023.

Innehavaren av Wallenbergprofessuren utses av KSLA:s akademikollegium. Beredningen av inkomna förslag sker i en särskild beredningsgrupp som är utsedd av akademikollegiet.

Att ansöka

Frågor kring Wallenbergprofessuren kan ställas till

Sara Österman
sara.osterman@ksla.se
tel. 08 54 54 77 06


Mentorskapsprogrammet har öppnat för intresseanmälan!

Välkommen som mentor eller adept med din ansökan till KSLA:s mentorskapsprogram!

Måltidsresa till Bohuslän

4–5/9: För att vidareutveckla de lokala och regionala måltidskulturer som skapades i projektet ”Sveriges Landskapsmåltider” till attraktiva måltidsdestinationer arrangerar akademien en måltidsresa till Bohuslän.

På samma marker – renskötselns förutsättningar i ett landskap med många anspråk

15/5: Renskötsel är en extensiv djurhållning som baseras på tillgång till marker med lämpligt bete för renarna. På samma marker bedrivs samtidigt andra angelägna…

Review of the International Arrangement on Forests

15/4: A webinar to gather the rich experiences and lessons learned among KSLA Fellows, who over the years have been deeply involved in global…