Wallenbergprofessurerna

KSLA:s internationella gästprofessurer – Wallenbergprofessurerna.

Serien av Wallenbergprofessurer inleddes 2014 med att Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse finansierade ett antal ettåriga gästprofessurer av högsta internationella klass. Serien var en gåva till KSLA vid akademiens 200-årsjubileum.

In English.


Wallenbergprofessurerna Mer information

Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse finansierar fyra ettåriga gästprofessurer av högsta internationella klass under perioden 2021–2024

Wallenbergprofessurerna syftar till att knyta framstående utländska forskare, som kan förväntas bidra till förnyelse av svensk vetenskap inom den gröna sektorn, till universitet och högskolor.

Den gröna sektorn definieras i detta sammanhang som skogs-, jord- och trädgårdsbruk, husdjursskötsel och veterinärmedicin, jakt och renskötsel samt fiske och vattenbruk. Konsumtion relaterad till den gröna sektorn ingår, däremot inte de därpå baserade industrierna.


Om 2021 års Wallenbergprofessorer.


För att uppnå de globala och nationella mål som rör den gröna sektorn och hållbart nyttjande av naturresurser är excellent vetenskaplig forskning och innovation avgörande. Programmet för Wallenbergprofessurna är en pusselbit i detta. Gästande Wallenbergprofessorer kommer att arbeta vid svenska universitet under ett läsår med fokus på att stärka en hållbar svensk grön sektor genom vetenskaplig forskning. Följande forskningsområden är exempel på frågor som gästprofessorerna kan ta itu med:

  • Hur nya jordbruksgrödor, metoder och produkter kan mildra målkonflikter och främja synergier mellan hållbara utvecklingsmål.
  • Hur skogsbruk kan bidra till en cirkulär ekonomi och till klimatmålen, samtidigt som biologisk mångfald och ekosystemtjänster bevaras.
  • Att identifiera möjligheter för ökat hållbart vattenbruk samtidigt som vilda bestånd bevaras.
  • Regelverkens och samhällsstyrningens roll i en hållbar utveckling av den gröna sektorn.

Wallenberg-professorerna förväntas:

  • Bidra med unik vetenskaplig kompetens till värdinstitutionen inom den gröna sektorn.
  • Ta itu med en specifik fråga av hög samhällelig betydelse under sin vistelse i Sverige.
  • Kombinera vetenskaplig kompetens med ett tvärvetenskapligt sätt att arbeta.
  • I samarbete med sina värdar bidra till att bygga upp ett varaktigt internationellt samarbete och bidra till strategisk utveckling av värdinstitutionen och universitetet.

Gästprofessorerna förväntas tillbringa ett helt läsår vid värdinstitutionen. Det totala besöket på nio månader kan fördelas på högst två år, om så överenskommits med KSLA. Under tiden i Sverige förväntas professor och värdinstitution anordna ett offentligt seminarium för att belysa sin forskning och dess samhälleliga påverkan.

Universitet och högskolor kan föreslå en eller flera gästprofessorer genom att lämna in förhandsförslag på två sidor senast den 1 mars 2021.

Innehavaren av Wallenbergprofessuren utses av KSLA:s akademikollegium. Beredningen av inkomna förslag sker i en särskild beredningsgrupp som är utsedd av akademikollegiet.

Att ansöka

Frågor kring Wallenbergprofessuren kan ställas till

Eva Pettersson
Akademiens sekreterare och vd
eva.pettersson@ksla.se
tel. 08 54 54 77 02


KSLA:s yttrande om förslag till ändring av EU-förordning LULUCF

KSLA har yttrat sig över förslag om ändring av EU-förordning 2018/841 (LULUCF) och EU-förordning 2018/1999.

Vart är vi på väg?

Livsmedel och jordbruksprodukter transporteras allt längre i vår alltmer globaliserade värld. Vilka direkta effekter och indirekta betydelse har transporterna för livsmedelsproduktion och -konsumtion?

Future Food Systems

Food systems need to be transformed to reach the Sustainable Development Goals. This seminar will put gene editing within plant breeding into its context in different parts of the world, and focus on how these tools can contribute to improved food systems.

Propose candidates for the Bertebos Prize 2022

Time to propose candidates for the Bertebos Prize 2022, by Oct 18 at the latest – prominent persons within the field of traditional small grain cereals for food and health promotion.