KSLA:s internationella gästprofessurer – Wallenbergprofessurerna.
Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse finansierar fyra ettåriga gästprofessurer av högsta internationella klass under perioden 2021–2024.
Wallenbergprofessurerna syftar till att knyta framstående utländska forskare, som kan förväntas bidra till förnyelse av svensk vetenskap inom den gröna sektorn, till universitet och högskolor.
Den gröna sektorn definieras i detta sammanhang som skogs-, jord- och trädgårdsbruk, husdjursskötsel och veterinärmedicin, jakt och renskötsel samt fiske och vattenbruk. Konsumtion relaterad till den gröna sektorn ingår, däremot inte de därpå baserade industrierna.
För att uppnå de globala och nationella mål som rör den gröna sektorn och hållbart nyttjande av naturresurser är excellent vetenskaplig forskning och innovation avgörande. Programmet för Wallenbergprofessurna är en pusselbit i detta. Gästande Wallenbergprofessorer kommer att arbeta vid svenska universitet under ett läsår med fokus på att stärka en hållbar svensk grön sektor genom vetenskaplig forskning. Följande forskningsområden är exempel på frågor som gästprofessorerna kan ta itu med:
Wallenberg-professorerna förväntas:
Gästprofessorerna förväntas tillbringa ett helt läsår vid värdinstitutionen. Det totala besöket på nio månader kan fördelas på högst två år, om så överenskommits med KSLA. Under tiden i Sverige förväntas professor och värdinstitution anordna ett offentligt seminarium för att belysa sin forskning och dess samhälleliga påverkan.
Universitet och högskolor kan föreslå en eller flera gästprofessorer genom att lämna in förhandsförslag på två sidor senast den 1 mars 2021.
Innehavaren av Wallenbergprofessuren utses av KSLA:s akademikollegium. Beredningen av inkomna förslag sker i en särskild beredningsgrupp som är utsedd av akademikollegiet.
Mer om hur man ansöker.
Frågor kring Wallenbergprofessuren kan ställas till
Eva Pettersson Akademiens sekreterare och VD eva.pettersson@ksla.se tel. 08 54 54 77 02
In English.
Serien av Wallenbergprofessurer inleddes 2014 med att Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse finansierade ett antal ettåriga gästprofessurer av högsta internationella klass. Serien var en gåva till KSLA vid akademiens 200-årsjubileum.
Betänkandet N2020/02751 har remitterats av Näringsdepartementet och KSLA har avgett synpunkter.
Fritidsodlingens riksorganisation, FOR, arrangerar i samarbete med KSLA och Nordiska Trädgårdar, yrkeswebbinarier…
KSLA-podden avsnitt 7: Om det intensiva skedet i svensk inrikespolitik, som förändrade…
Del 2 i en seminarieserie som uppmärksammar Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum.