Utskott

Akademien inrättar utskott för att hantera frågor som faller under övergripande områden, identifierade av akademien som särskilt viktiga. Utskotten är akademigemensamma och står under kollegiets ansvar. De är verksamma under längre perioder utan att ha permanent status.


För närvarande (2025) arbetar tre utskott:

Utskottet för forskningsfrågor

Forskningsutskottet ska bidra till att skapa förutsättningar för att beslut som rör de areella näringarna kan fattas på goda kunskapsmässiga grunder. Detta sker genom att identifiera kunskapsbehov samt vara en arena för dialog, samverkan och idéutbyte såväl inom KSLA som med andra tvärvetenskapliga aktörer i samhället.

Ordförande: Ulf Sonesson
Sekreterare: Susanne Karlsson
Kanslistöd: Birgitta Naumburg


Utskottet för globala frågor och europeiska frågor

Utskottet för globala frågor och internationella frågor ska bidra till ökad medvetenhet och kunskap inom akademien om såväl utvecklingen i vår internationella omvärld som om relevanta beslutsprocesser inom till exempel EU och FN. Grunden för utskottets arbete ligger det arbete som gjorts av tidigare kommittéer och arbetsgrupper med internationell inriktning samt alla de aktiviteter av internationell karaktär som pågår eller planeras inom ramen för avdelningarnas och kommittéernas verksamhet. KSLA är också en aktiv medlem av det europeiska nätverket för lantbruksakademier, UEAA.

Under utskottet sorterar två undergrupper: en för globala frågor och en för europeiska frågor.

Ordförande: Kerstin Niblaeus
Sekreterare: Emma Berglund
Kanslistöd: Per Eriksson


Ungdomsutskottet

Ungdomsutskottet ska bidra till att utveckla KSLA:s verksamhet genom att tillföra sådana perspektiv som kommer med att vara ung i Sverige idag. mot ökad kvalitet och diversitet genom att engagera unga praktiker och akademiker att delta i KSLA:s verksamheter, tillföra sina perspektiv och erfarenheter och påverka arbetet. Ungdomsutskottet driver bland annat Caseutmaningen och Mentorskapsprogrammet.

Ordförande: Carolyn Glynn
Sekreterarskapet roterar mellan medlemmarna
Kanslistöd: Elin Mellqvist


Norra Sverige som livsmedelsproducent

18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som diskuteras vid seminariet.

Månadens karta 26

Juni 2025: Mjältbrand

Slutrapport Kommittén för biologisk mångfald

Kommitténs övergripande mål har varit ökad insikt om den biologiska mångfaldens historiska utveckling, nutida tillstånd och tänkbara framtid.

Biblioteket är stängt tisdag 10 juni!