Skogen påverkas av ett förändrat klimat. Samtidigt påverkar brukandet av våra skogar klimatet på en mängd olika sätt – till exempel kan kol lagras i skog, mark och produkter och vi kan använda förnybara produkter från skogen i stället för andra, för klimatet mer skadliga, produkter.
Hur våra nordliga skogar bäst används för att motverka klimatförändringen är en komplex frågeställning där vetenskapen idag inte ger ett entydigt svar. Det leder inte sällan till förvirring, bland både beslutsfattare och den breda allmänheten. Syftet med KSLA:s, IVA:s och KVA:s konferens den 12–13 mars var att förbättra kunskapsläget om hur skogen bäst nyttjas för att motverka klimatförändringen. Viktiga mål för konferensen var att identifiera områden där forskarna inte är helt överens och möjliga orsaker till detta, att identifiera kunskapsluckor och prioriteringar för framtida forskning, och att formulera och sprida denna information i en konferensrapport.
Referat från Wallenberg-seminariet ”Sustainable Aquaculture at local and global scales” den 21 mars 2019.
Bibliografisk förteckning uppgjord av Per Magnus Hebbe
…
Maj 2024: Sex kartor som visar på regionala skillnader i landet i fråga om gratisarrenden.
Högtidstalet vid 2019 års högtidssammankomst hölls av professor Martin Ingvar. Högtidssammankomsten hade temat Mat, smak och hälsa.
Särtryck ur Tidskrift för Nordisk Folkminnesforskning (Journal of Scandinavian Folklore), vol. 29–30, 1973–1974, s 73–82, Kungl. Gustav Adolfs Akademien.
Av etnobiologen Vagn J Brøndegaard.