KSLA:s seminarium "Rätten att äga och bruka sin mark – en förutsättning för landsbygdens företagande" den 31 maj ledde till livlig diskussion.
Flera talare varnade för konsekvenserna när människor känner sig rättslösa och diskussionen gav underlag för fortsatt arbete med frågorna.
I slutet av 2017 startade KSLA ett äganderättsprojekt med syftet att öka kunskapen om den privata äganderätten och dess betydelse för att främja de areella näringarna till samhällets nytta. Bakgrunden är en stigande osäkerhet bland markägare kring tillämpningen av olika lagar och regleringar som påverkar markägares rätt att bruka och förfoga över sin mark. Frågorna har aktualiserats genom ett flertal fall där markägare fått inskränkningar i sitt brukande utan kompensation, eller där det är osäkert i vilken grad ersättning kommer att utgå.
Referat från seminariet ”Växtförädling 3.0 – nya tekniker och gamla lagar” arrangerat av KSLA, Jordbruksverket och Gentekniknämnden den 25 april 2013.
Referat från seminariet ”Will new plant breeding techniques have a future in the EU?” den 15 maj 2019.
Referat från Teknikkommitténs workshop den 5 september 2019.
Rapport från ett webbinarium om skogsskador den 21 mars 2022.
EU-domstolen har tolkat EU:s regelverk för GMO-växter som att även genediterade växter ska omfattas av det. Det betyder att om gensaxen CRISPR/Cas9 används för att ta fram sorter med nya egenskaper så måste dessa gå igenom samma process som GMO-sorter för att få odlas inom EU – vilket inte är fallet om förädlaren har använt sig av en traditionell mutationsteknik. Konsekvenserna av denna tolkning diskuterades vid ett seminarium den 15 maj 2019.
Rapport från överläggningen den 10 februari 2022, arrangerad av Skogsavdelningen.
Om vinnande koncept i KSLA:s Caseutmaning 2019.
I början av 1970-talet inleddes en långtidsstudie av vegetationen i Enaforsholmsområdet. Sommaren 2023 startar Fas 2 i det arbetet.
…