Enligt Jordbruksverket har var tredje svensk lantbrukare passerat pensionsåldern och endast en av sex är under 45 år. Det är en ödesfråga för det gröna näringslivet och samhället i stort att ägarskiften sker i tid. Detta diskuterades vid Ungdomsutskottets webbinarium den 4 februari.
Uteblivna ägarskiften riskerar sektorns framtid, lösningarna på samhällets miljö- och klimatutmaningar och en tryggad livsmedelsförsörjning.
Ägarskiften är en lång och komplicerad process med många beslut. I många fall är det ett livsverk som ska lämnas över och därför måste ett ägarskifte få ta tid och innehålla reflektion. Vikten av att vara lyhörda för alla inblandade parters önskemål och av att försöka förstå varandras perspektiv var något som lyftes av flera talare. Ett ägarskifte bör inte ske alltför sent då underhåll och investeringar riskerar bli eftersatta om det inte finns en plan för vem som ska ta över.
En inspelning från webbinariet finns här.
En dag för nationell dialog om det svenska och globala livsmedelssystemet den 25 januari 2021.
SLO-fonden är en av de fonder som akademien administrerar till nytta för forskning och utveckling inom de gröna näringarna.
Referat från konferensen ”Forests and the climate”, som arrangerades i samarbete med IVA och KVA 12–13 mars 2018.
Rapport 2 från den studieresa till Foodvalley i Nederländerna som KSLA:s Kommitté för livsmedelsproduktionens värdekedja gjorde i oktober 2018.