Antibiotikaresistens/AMR med fokus på djur
Antibiotikaresistens är ett globalt hot mot människors och djurs hälsa. Med fokus på resistensproblematiken tar detta nummer av KSLAT bland annat upp områden som för många är okända, inom växtodling och produktion av råvarusubstanser.
Klarar vi inte globalt att reducera användningen av antibiotika till en låg och ansvarsfull nivå inom såväl jordbruk som sjukvård så riskerar världen att snart stå utan möjligheter att behandla livshotande bakteriella sjukdomstillstånd.
WHO bedömer att ca 10 miljoner människor kommer att dö på grund av icke behandlingsbara bakteriella infektioner år 2050.
KSLA har genom årens lopp genomfört många aktiviteter på temat AMR och vid ett seminarium 2019 föddes tanken på en närmare samverkan mellan KSLA och Axfoundation. Det resulterade i Antibiotikaplattformen – från gård till gaffel. Plattformens arbete följer i huvudsak två spår: kunskapsuppbyggnad och dialog om antibiotika.
Förhoppningen är att världen kan vända den negativa utvecklingen på området genom brett samarbete inom sjukvård, djurhållning, och med tydligt producent-, närings- och konsumentansvar. Detta nummer av KSLAT är en del i det viktiga byggandet av kunskap om antibiotikaresistens och AMR.
Redaktionsgrupp: Marianne Elvander, Per Eriksson, Maria Lundesjö, Jimmy Lyhagen, Annika Åhnberg
Till bläddringsbar pdf (gratisapp, innehåller reklam).
KSLA:s ledamöter behöver inte beställa skriften. Den kommer som vanligt per automatik hem i brevlådan.
Akademikollegiet beslutade hösten 2004 om en Verksamhetsplan 2005–2008. Utgångspunkten för denna var akademiens första Verksamhetsplan 2001–2004 samt aktuella förändringar och utvecklingstendenser. I den nya verksamhetsplanen fastställs de kännetecken som ska karaktärisera all – såväl ledamöters som anställdas – verksamhet inom akademien.
Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien året som gick – 2020.
Den Europeiska landskapskonventionen (ELC) trädde i kraft i Sverige i maj 2011. Denna skrift är ett resultat av ett seminarium om landskapskonventionen och dess genomförande i Sverige som KSLA, RAÄ och Vitterhetsakademien anordnade i maj 2011. Det syftade till att starta en diskussion om kunskap och kunskapsproduktion om landskap i Sverige och även till att initiera en diskussion om forskning kring landskap.