Är Du nyfiken på hur mycket man på 1700-talet fick böta för att löva i kyrkor? Eller vill Du veta hur bönderna på 1850-talet ställde sig till förbud mot att låta getter beta i skogen? Du kanske rent av skulle vilja veta mer om flottningens historia i norra Schwarzwald, om skogen och krigen i Frankrike eller om nationalparkernas framväxt i USA?
Den här boken ger en spännande bild av den skogshistoriska forskningens dynamiska utveckling under de senaste 50 åren i Sverige och utomlands. En överblick av detta slag har länge saknats, inte bara i vårt land utan också internationellt. Den beskriver den skogshistoriska forskningens mångfald och förhållandet till andra discipliner. Syftet är att öppna nya dörrar för studier och forskning i skogens historia. Boken kan fungera som handbok för Dig som vill veta mer om sådan forskning. Den innehåller därför en vägledning till svenska företagsarkiv och statliga arkiv samt en förteckning över utländsk skogshistorisk litteratur i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens bibliotek. Boken vänder sig till alla som är intresserade av skogens historia och ger värdefull historisk kunskap åt alla som är verksamma i skogsbruket.
Ursprunget till boken är ett seminarium om skogshistorisk forskning som 1995 arrangerades av Skogshistoriska Sällskapet, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien och Skogsstyrelsen. Redaktör är Ronny Pettersson, ekonomhistoriker vid Stockholms universitet. De medverkande författarna är framstående skogshistoriker från olika ämnesområden och organisationer.
Matens nya vägar till staden – ett Berlinbesök. Smakens värde – för individ, producent och förädlare. Rätten att äga och bruka sin mark. Skogen och klimatet. Slottsbesök i kungliga spår. Räcker virket från skogen? Långtidsstudier av vegetationsrutorna på Enaforsholm. Och mer!
KSLA publicerar sedan 2003 minnesord över avlidna ledamöter i en egen skriftserie, som ingår i akademiens serie småskrifter (Miscellanea).
KSLA NoN 3-2016
KSLA:s inspel till forskningspropositionen • Jordbrukets klimatanpassning – stafettpinnen har gått vidare • Markberedning och hållbar skogsföryngring • Georg och Greta Borgströms pris • Borgströms arealer spökar än • Minska din klimatpåverkan med Climate Climber • Och mer!