Sverige har historiskt ofta beskrivits som en ”motvillig europé” och ”ståndaktig nationalstat”. Författaren Per Wirtén skrev häromåret en bok som behandlade den svenska relationen till EU och Europa.
Titeln han gav boken var ”Mitt hemland: ett utanförskapsområde”. Han beskriver hur den franske utrikesministern Robert Schumanns presentation av den deklaration som låg till grund för EU:s föregångare Kol-och stålunionen den 9:e maj 1950 knappt uppmärksammades i Sverige. För Sverige, som stått utanför de två världskrigen, betraktades det kontinentala projektet för fred och enande som avlägset.
Rapport från ett webbinarium den 15 oktober 2021.
Afrikansk svinpest (ASF) har påvisades hos vildsvin i Sverige i Fagerstatrakten i september 2023. Erika Chenais och Karl Ståhl från Statens veterinärmedicinska anstalt berättar om arbetet med det och konsekvenserna.
Rapport från ett hybridseminarium den 29 april 2024.
Referat från seminariet ”Markanvändningen i vårt jordbruk – vad betyder den för maten och klimatet?” den 5 december 2018.
Afrikansk svinpest (ASF) har påvisats hos vildsvin i Sverige i Fagerstatrakten. En smittad zon med särskilda restriktioner har fastställts. Hittills har ungefär femtio vildsvinskadaver positiva för ASF-virus hittats, alla inom ett mindre område av den smittade zonen.
KSLA har sedan 2019 arbetat med ett projekt om jordbruksregleringen under 1900-talet. Denna artikel beskriver arbetet.
Litteratur om mat och livsmedel under medeltiden i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens bibliotek.
Rapport från det första seminariet inom ramen för KSLA:s försörjningsberedskapsprogram, den 17 januari 2024.
Rapport från ett hybridseminarium den 2 maj 2024.