Ur Stiftelsen Hugo och Emma Björkmans minnesfond utdelas en belöning – diplom och penningsumma – till person, som inom skogs- eller jordbrukssektorn gjort framstående insatser inom forskningskommunikation.
Med forskningskommunikation avses all kommunikation baserad på vetenskapliga resultat, som ges till andra än forskarna inom det egna ämnesområdet. Vid bedömningen kan också hänsyn tas till förmågan att inhämta erfarenheter och problem i samhälle och näringsliv och förmedling av dessa till vetenskaplig verksamhet.
Belöningen kan delas ut årligen; första gången 1985.
Akademiledamöter och andra har rätt att nominera kandidater.
Docent Eva Forsgren, Uppsala. Med stort engagemang, sakligt och aktivt, har Eva Forsgren kommunicerat vetenskapliga resultat inom ämnet bihälsa. Hennes insatser är föredömliga och av bestående värde inom ämnesområdet.
Eva Forsgren har med stort engagemang kommunicerat vetenskapliga resultat inom ämnet bihälsa. Hon arbetar outtröttligt för att på olika sätt sprida kunskap om honungsbin och deras sjukdomar till både myndigheter och biodlare. Det har resulterat i att det i Sverige och övriga EU finns mycket god kunskap om hur man kan förhindra spridning av bisjukdomar. Detta har avgörande betydelse för att säkra produktionen av honung och samtidigt öka skörden av grödor som kräver pollinering av insekter. Eva Forsgren har arbetat med rådgivning och undervisning, utbildat biinspektörer och varit ansvarig för det nationella referenslaboratoriet för bihälsa vid SLU. I mer än tjugo år har hon informerat om bin och bihälsa i tidningar, radio och TV samt inom föreningarna Yrkesbiodlarna och Sveriges Biodlares Riksförbund. Eva Forsgren har författat ett stort antal populärvetenskapliga artiklar i Bitidningen och Gadden.
Universitetslektor Jens Sundström, Uppsala. Jens Sundström har med engagemang, vetenskaplig stringens och utmärkt anpassning till målgruppen och i ett flertal olika sammanhang aktivt spridit kunskap om växtförädling, genteknik och moderna växtförädlingstekniker.
–
Professor Carola Wingren, Malmö, för att hon med aldrig sinande engagemang och idérikedom på ett inspirerande sätt framgångsrikt kommunicerar akademisk kunskap om landskapsförändringar och försvinnande landskap till samhället utanför akademin.
Föreståndare Britt-Marie Lidesten, Uppsala, som i sin gärning på Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik med stort engagemang hjälper lärare att väcka barnens intresse för växter, svampar, djur och bioteknik.
till redaktör Lars Klingström, Ödeshög, för att han som populärvetenskaplig skribent på ett vederhäftigt sätt gör resultat från ny skogsforskning kända i samhället.
till två personer som i TV och radio visat att det personliga tilltalet och det fördjupande mötet med forskare, praktiker och beslutsfattare har en given plats och samlar en hängiven publik även i dagens medievärld. Henrik Ekman och Gustaf Klarin har var för sig och på ett framträdande sätt i TV respektive radio förmedlat kunskap i frågor av stor betydelse för de areella näringarna.
till filosofie doktor Emil V Nilsson som har medverkat till att göra museet Biotopia till Uppsalas mest besökta museum, där naturvetenskap blivit tillgängligt och intressant för både barn och vuxna.
till filosofie licentiat Björn Cederberg som har bedrivit ett mycket framgångsrikt kunskapsarbete som haft stor betydelse för naturvård och de areella näringarna. Han har med saklighet och glädje informerat allmänhet om frågor kring hot mot insektsfaunan generellt och mot pollinatörer i synnerhet.
Filosofie doktor och agronom Christel Cederberg för att hon genom entusiasm och djup kunskap inom ämnet livsmedelsproduktionens klimat- och resurspåverkan ökat engagemanget för denna fråga hos såväl politiker som lantbrukare och vanliga konsumenter.
Laborator Christina Greko, Storvreta, för utomordentlig informationsgärning inom ämnet antibiotikaresistens och frågor rörande djur- och folkhälsa.
Vetenskapsjournalist, FD Annagreta Dyring, för utomordentlig informationsgärning inom såväl universitets-, myndighets- musei- och förlagsvärlden som inom teatern.
VMD Sofia Boqvist, för hennes förtroendeskapande information om zoonoser.
Redaktör Anders Esselin
Informationssekreterare Birgitta Johansson
SkogD Åke Lindelöw
Vetenskapsjournalist AnnLouise Martin
FD Per Angelstam
Statskonsulent Ingela Hallberg
Professor Marie-Louise Danielsson Tham
Professor Arnulf Merker
Statskonsulent Thomas Norrby
Redaktör Kurt Malmgren
FD Claes Bernes
Universitetsadjunkt Tomas Lagerström
Stipendier/projekt/publicering, landsbygdens materiella värden, hortikultur och äganderätt. Sök fr o m 28 juni.
Den sista KSLA Nytt & Noterat, till hösten kommer nyhetsbrev med mera.
26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications to ensure increased food security in low-income countries and is arranged by…
Samråd inför nytt GMO-lagstiftningsförslag i EU-kommissionen, policy brief om gensaxen, presentation i riksdagen med mera.