S. O. Bergs och Fajer Fajerssons pris

Ur Stiftelsen S. O. Bergs och Fajer Fajerssons fond utdelas ett pris som belöning för framstående insatser inom lantbrukets marklära/växtnäringslära och växtförädling/kvalitetsforskning, utan särskild prioritering mellan områdena, varvid personliga kvalifikationer bör vara utslagsgivande. Priset instiftades 1983 och utgörs av en penningsumma. Det delas ut högst vart tredje år.


S. O. Bergs och Fajer Fajerssons pris Mer information
Priser

Endast akademiledamöter kan nominera till detta pris. Nästa utdelning: 28 januari 2024.


S. O. Bergs och Fajer Fajerssons pris 2021

Agronomie doktor och tidigare statsagronom Tomas Rydberg, Uppsala,
som på ett synnerligen framgångsrikt sätt kombinerat vetenskaplig forskning med praktiskt inriktad fältförsöksverksamhet i ett nära samarbete med branschen. Tomas Rydberg har dessutom varit en mycket uppskattad föreläsare och handledare.

I år delas priset ut till agronomie doktor Tomas Rydberg, Uppsala, som på ett synnerligen framgångsrikt sätt kombinerat vetenskaplig forskning med praktiskt inriktad fältförsöksverksamhet. Hans samarbete med branschen för teknikutveckling har varit en naturlig del av hans arbete liksom populärvetenskaplig kommunikation via lantbrukspress och lantbrukardagar. Han har dessutom varit en mycket uppskattad föreläsare och handledare för både studenter och doktorander. Tomas Rydbergs arbete med jordbearbetningsteknik har varit en viktig pusselbit för svenskt jordbruk och har bland annat förbättrat odlingssäkerheten för olika system med reducerad bearbetning.

2018

Agronomie doktor Rolf Stegmark, Helsingborg,
för hans förädling av ärtor för konservering. Han har förbättrat ärtornas resistens mot flera viktiga sjukdomar, ökat skörden och höjt näringsvärde och smak.

2015

till Agronom Jan Ö. Jönsson för hans framgångsrika resistensförädling av höst- och vårvete mot sjukdomar som gulrost, mjöldagg, septoria och stinksot.

2010

till Agronom Åke Huhtapalo, för hans innovativa utvecklingsarbete av jordbrukets såmaskiner.

2007

till Agronomie doktor Gunnar Svensson, för hans fullödiga arbete att genetiskt och odlingstekniskt ha utvecklat vetesortimenten i Norden och övriga Europa. Ett exempel är succésorten Kosack med sina specifika malnings- och bakningsegenskaper.

2004

till Professor emeritus Sven Gesslein, för att oförtrutet ha främjat tillämpad forskning och med framgång använt dess resultat för utveckling av ett konkurrenskraftigt jordbruk.

2001

till Dr Göran Ewertson, för framsynta och framgångsrika insatser inom växtförädlingen av höstvete och korn.

1998

till Agronomie licentiat Magnus Roland, för att han med initiativkraft, skicklighet och noggrannhet under nära tre decennier framgångsrikt lett förädlings- och försöksverksamhet inom växtodlingen i västra Sverige.

1995

till Agronomie licentiat Sven Ohlsson, för hans långa, gedigna forskar- och försöksmannagärning, där han tagit tillvara och vidareutvecklat värdefulla långliggande försök, vilkas resultat i förening med praktiska tillämpningar inom växtodlingen tillfört svenskt jordbruk värdefull kunskap.


Var står vi och vart är vi på väg i arbetet med den ökande antibiotikaresistensen?

Välkommen till ett webbinarium den 19 maj med uppdateringar om utvecklingen inom…

Towards a New Mindset for Epidemic Diseases

Webinar Sept 8 on the drivers of pandemic emergence with PhD Vet…

Expertworkshop om skoglig bioenergi

För särskilt inbjudna arrangerar KSLA den 15 april tillsammans med IEA Bioenergy…

Hur påverkar olika typer av växtföljder inlagring av organiskt kol i jordbruksmark?

Särskilt inbjudna diskuterar den 21 april Formas sammanställning och analys av hur…