←Tillbaka
Den svenska växtförädlingens historia, Jordbruksväxternas utveckling sedan 1880-talet är redigerad av Gösta Olsson som, tillsammans med ett tjugotal av landets främsta växtförädlare, i denna bok presenterar växtförädlingens historia. Här skildras utvecklingen utifrån flera teman, däribland växtförädlingsföretages uppbyggnad och utveckling, forskningen vid universiteten, metodutvecklingen och de olika växtslagens förädling.
Innehållsförteckning, företal och inledning av Sven-Uno Skarp och Gösta Olsson
Växtförädlingsföretagens uppbyggnad och utveckling Sveriges Utsädesförening och Allmänna Svenska Utsädesaktiebolaget av Gösta Olsson
Weibullsholm – Familjeföretagets utveckling 1870-1980 av Fajer Fajersson
Weibullsholm som en del i olika storföretag 1980-1992 av Gunnar Svensson och Peder Weibull
Svalöf AB och Svalöf Weibull AB av Göran Kuylenstjerna
Hilleshög AB av Nils Olof Bosemark
Otto J. Olson & Son i Hammenhög av Gösta Olsson
Algot Holmberg & Söner AB av Rune Elovson
Växtförädling och växtförädlingsforskning vid universiteten Verksamheten vid Lunds universitet av Arne Lundqvist
Verksamheten vid SLU och dess föregångare i Uppsala av James Mac Key
Verksamheten vid SLU i Svalöv av Roland von Bothmer
Växtförädlingsmetodikens utveckling Gamla lantsorter – utnyttjande och bevarandeav Gösta Olsson
Växtförädlingsmetodiken och försöksteknikens utveckling av Arne Hagberg
Rost- och mjöldaggsresistens hos stråsäd av Per Lundin
Genteknik i växtförädlingsarbetet av Nils Olof Bosemark
Växtförädling och växtförädlingsframsteg inom enskilda växtslag Veteförädlingen i Sverige av Gunnar Svensson
Svensk växtförädling av höstråg av Elisabeth Gunnarsson
Rågvete – en ny gröda i svenskt jordbruk av Karl-Erik Karlsson
Höstkornsförädlingav Rune Elovson
Förädling av vårkorn i Sverige från förr till nu av Göran Persson
Svensk växtförädling av havre av Bengt Mattsson
Trindsäd av Jan Sjödin
Förädling av vallväxter av Gösta Julén
Olje- och spånadsväxter av Jan Meyer
Potatis av Lennart Erjefält
Foderrotfrukter av Gösta Olsson
Sockerbetan – växtförädling och växtförädlingsframsteg av Peter Bernström
Salix av Stig Larsson
Några avslutande ämnesområden Sortprovning och sortgodkännande av Andres Bengtsson
Utsädeskontrollen av Lennart Kåhre
Nordiska Genbanken – i växtförädlingens tjänst av Stig Blixt
Växtförädlingsavgifter, växtförädlarrätt och patent av Peder Weibull
Utsädesinformation och marknadsföring av Gösta Olsson
Bonden, växtförädlingen och våra skördar av Sven Gesslein
Avslutning Några sammanfattande reflektioner av Gösta Olsson
Litteratur om förädlingen av de svenska jordbruksväxterna, sammanställd av Gösta Olsson
Presentation av författarna
Bilder Framsida
Baksida
Fyra ettåriga gästprofessurer av högsta internationella klass perioden 2021–2024.
Stöd för forskning på betes-/vallkultur, fröodling och studier inom vallodling, vallfoderberedning/-foderutnyttjande.
KSLA-podden avsnitt 4: Vad gällde i 1700-talets krogliv – hur umgicks man,…
Ansök senast 15 januari om bidrag för främjande av vetenskaplig forskning, till…