Lyssna till Anna Tibaijukas inlägg vid dagens rundabordssamtal

KSLA:s utländska ledamot Anna Tibaijuka från Tanzania medverkar i dagens rundabordssamtal Lantbrukets transformativa kraft i form av en video, inspelad tidigare i april, då hon besökte Sverige.

Anna Tibaijuka kom första gången till Sverige under 1970-talet tillsammans med sin man diplomaten Wilson Tibaijuka. Han blev sedermera, under en senare tjänstgöringsperiod, Tanzanias ambassadör i Sverige. Men före dess hann Anna Tibaijuka med att avlägga en agronomie doktorsexamen vid SLU i början av 1980-talet. 1998 blev hon en av cheferna inom FN:s handelsorganisation UNCTAD i Genéve. Två år senare utsågs hon till chef för UN Habitat i Nairobi och blev snabbt Afrikas mest inflytelserika kvinna inom FN-systemet. Hon lämnade så småningom FN för att blir politiker i hemlandet och var under några år minister för mark- och bosättningsfrågor i Tanzania.

I början av april besökte Anna Tibaijuka Sverige och KSLA. Lyssna till hennes inlägg i rundabordssamtalet Lantbrukets transformativa kraft och potential för att nå de hållbara utvecklingsmålen i Agenda 2030 med fokus på att utrota hunger. (Vi ber om ursäkt för den dåliga ljudkvaliteten.)
Foto ovan: Robert Vi/Pixabay

Ledamöterna Cecilia Nordin van Gansberghe och Anna Tibaijuka

Ledamöterna Cecilia Nordin van Gansberghe och Anna Tibaijuka utanför akademiens hus i början av april. Foto: Inge Gerremo.