Tal om läckerheter dubbel vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2015

Helt svindlande är denna väl kommenterade och vackert illustrerade tidsresa till en sällsam dag i maj 1780 på Kungliga Vetenskapsakademien, då Bengt Bergius levererade ett maratontal om allt som någon gång, i någon kultur har kallats läckert, från långkokt elefantsnabel till taggig, stinkande durian.

Så lyder motiveringen för  ”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”

I början av året gav akademien ut boken Bengt Bergius Tal om läckerheter (SOLMED nr 65, red. Jakob Christensson).

I tisdags kväll tog boken hem två kategorier i prisutdelningen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015: Historisk måltidslitteratur och Bäst alla kategorier! Den högtidliga prisutdelningen skedde i Kungliga Biblioteket, i arrangemang av Måltidsakademien.

→ Mer om Bengt Bergius Tal om läckerheter

→ Till Måltidsakademiens hemsida.

Måltidsakademiens Karsten Thurfjell med bokens formgivare Lars Paulsrud, redaktör Jakob Christensson och akademiens förre chefsbibliotekarie Lars Ljunggren. Ill: Per Thunström.

Måltidsakademiens Karsten Thurfjell med bokens formgivare Lars Paulsrud, redaktör Jakob Christensson och akademiens förre chefsbibliotekarie Lars Ljunggren. Ill: Per Thunström.