KSLA:s internationella gästprofessurer – Wallenbergprofessurerna.
Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse finansierar fyra ettåriga gästprofessurer av högsta internationella klass under perioden 2022–2024.
FN:s agenda 2030 för hållbar utveckling, liksom nationella miljömål, definierar mål för en långsiktig utveckling av en hållbar bioekonomi. Den gröna sektorn spelar en viktig roll för att möta flera av de globala utmaningar som identifierats i Agenda 2030, såsom klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald.
Den gröna sektorn definieras i detta sammanhang som skogs-, jord- och trädgårdsbruk, husdjursskötsel och veterinärmedicin, jakt och renskötsel samt fiske och vattenbruk. Konsumtion relaterad till den gröna sektorn ingår, däremot inte de därpå baserade industrierna.
För att uppnå de globala och nationella mål som rör den gröna sektorn och hållbart nyttjande av naturresurser är excellent vetenskaplig forskning och innovation avgörande. Programmet för Wallenbergprofessurer är en pusselbit. Gästande Wallenberg-professorer kommer att arbeta vid svenska lärosäten under ett läsår med fokus på att stärka en hållbar svensk grön sektor genom vetenskaplig forskning. Följande forskningsområden är exempel på frågor som gästprofessorerna kan ta itu med:
Wallenberg-professorerna förväntas:
Gästprofessorerna förväntas tillbringa ett helt läsår (9 månader) vid värdinstitutionen. Finansieringen från KSLA är maximalt 1,3 MSEK per gästprofessur. Det totala besöket kan fördelas på högst två år, om så överenskommits med KSLA. Under tiden i Sverige förväntas professor och värdinstitution anordnaett offentligt seminarium för att belysa sin forskning och dess samhälleliga påverkan.
Universitet och högskolor kan föreslå en eller flera gästprofessorer genom att lämna in förhandsförslag på två sidor senast den 1 mars 2023.
Frågor kring Wallenbergprofessuren kan ställas till
Sara Österman sara.osterman@ksla.se tel. 08 54 54 77 06
Serien av Wallenbergprofessurer inleddes 2014 med att Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse finansierade ett antal ettåriga gästprofessurer av högsta internationella klass. Serien var en gåva till KSLA vid akademiens 200-årsjubileum.
In English.
1/6: Resestipendier och utbildningsstöd från KSLA för studier inom jordbruk, trädgårdsbruk, livsmedel, veterinärmedicin, skog och skogsprodukter, fiske och vattenbruk, miljö och naturresurser.
1/10: Anslag till forskning som belyser effektiv produktion med ansvar för hushållning av naturresurserna i jord och skog kring växtnäringens och kalkningsmedlens miljöpåverkan.
3/5: Ansökningar till Svenska Lantbruksveckans fond för kommunikativa insatser med fokus på de gröna näringarnas ställning i samhället.