Den globala efterfrågan på livsmedel förväntas fördubblas fram till 2050. Lantbrukets utmaning blir att producera mer mat på lika stor areal, men mindre vatten och insatsmedel än vad vi gör idag.
Samtidigt som efterfrågan ökar har en utveckling med 100 år med ständigt stigande skördar brutits. Skördenivåerna har planat ut och i del fall sjunker de till och med. Så ser det ut i hela Europa, men mönstret är tydligast i Norden. Skördenivåerna är ett samspel mellan en mängd olika faktorer, men vad är förklaringen till stagnationen och vad kan vi göra åt detta?
Är det en slump att sockerbets- och oljeväxtodling som båda har en tydlig odlarfinansierad teknikutveckling och växtförädling, går mot trenden och visar på ökande medelskördar? Har vi en forskning och rådgivning som understödjer behovet för att återfå en stigande skördeutveckling.
17/11: Tredje träffen i KSLA:s mentorskapsprogram har temat ledarskap och hållbarhet i skogssektorn.
17/11: Tredje träffen i KSLA:s mentorskapsprogram har temat ledarskap och hållbarhet i…
4/12: Vid kommitténs slutseminarium presenterar lantbrukare, forskare och rådgivare viktiga faktorer att tänka på när man utvecklar sitt odlingssystem.
4/12: Vid kommitténs slutseminarium presenterar lantbrukare, forskare och rådgivare viktiga faktorer att…
4/2: Seminariet presenterar en lägesbild om svenskt vattenbruk, ny forskning samt möjligheter och hinder för vattenbruk i norra Sverige. Var, vad och hur ska vi odla fisk i framtiden?
4/2: Seminariet presenterar en lägesbild om svenskt vattenbruk, ny forskning samt möjligheter…
19/1: KSLA bjuder in till ett rundabordssamtal för att diskutera tankar och idéer om de skogliga samlingarnas framtida hantering. (Särskilt inbjudna.)
19/1: KSLA bjuder in till ett rundabordssamtal för att diskutera tankar och…