Ulla och Birger Håstadius pris

För växterna och klimatet.

Akademiens Ulla och Birger Håstadiuspris – 100 000 kr.

Ulla och Birger Håstadius stiftelse för främjande av vetenskaplig forskning och utveckling inom växtområdet, instiftades efter en donation från akademiledamoten Birger Håstadius och hans hustru Ulla. Ur denna stiftelse delades ett pris ut första gången år 2015 och därefter normalt vartannat år.


Ulla och Birger Håstadius pris Mer information

Priset tilldelas person som gjort särskilt framstående insatser för växtodlingen i Sverige. Insatser som belönas kan avse förädling, odling eller produktutveckling som gagnat svenskt jordbruk och/eller livsmedelsproduktion. Pristagaren kan vara svensk eller utländsk medborgare men insatsen som belönas ska vara till gagn för växtodlingen i Sverige.

Priset utgörs av 100 000 kronor samt diplom och delas ut vid akademiens högtidssammankomst den 28 januari.

Pristagaren ska under hösten utdelandeåret medverka som föreläsare vid ett ”Håstadiusseminarium” som KSLA anordnar för stiftelsens räkning inom pristagarens ämnesområde. Beredning sker i Pris- och belöningsnämnden. Slutligt beslut fattas i akademikollegiet.

Dags att nominera mottagare av Ulla och Birger Håstadius pris 2025. Nomineringen ska vara inne senast den 15 april 2024.
Till årets Ulla och Birger Håstadius-utlysning.
Till sidan med förslagsformulär och utlysnings-PM.


Håstadiuspriset 2023

Ingen utdelning.


Håstadiuspriset 2021

till agronom Robert Olsson, Trelleborg, för hans centrala roll i arbetet med att utveckla en hållbar och lönsam svensk sockerbetsodling, till nytta för såväl odlare som industri.

Robert Olsson har under drygt 30 år varit ansvarig för odlingsutveckling av sockerbetor i olika samarbeten, som över tid etablerats mellan odlare och industri. Först på Sockerbolagets Jordbrukstekniska avdelning, därefter inom Sockernäringens Betodlingsutveckling AB och slutligen i dagens Nordic Beet Research. Sockerbetor är en gröda som sedan mitten på 1990-talet haft en exceptionellt stark skördeutveckling. I mitten av 1990-talet var sockerskörden i genomsnitt drygt 7 ton/ha och idag ligger den en bit över 11 ton/ha. Robert Olsson har under denna period varit en drivande kraft i fältförsöksverksamhet och olika svenska och utländska forskningssamarbeten. Hans stora förmåga att kombinera vetenskap och praktik har haft en avgörande betydelse för att nya odlingsdata verkligen kommit lantbrukare till del och implementerats i odlarkåren. Utvecklingen av den sydsvenska sockerbetsodlingen har i många avseenden även varit till stor nytta för hela den svenska växtodlingen.

Håstadiuspriset 2019

till agronomie doktor Christer Nilsson, Dalby, för hans forskning rörande insektsskadegörare i lantbruket, och för hans arbete med att generera tillämpbara, hållbara och lönsamma lösningar inom växtodlingen.

Håstadiuspriset 2017

till agronom Lars Törner, Vallåkra, för hans ihärdiga och framgångsrika arbete för att förena de ökade kraven på miljö och hållbarhet i jordbruket med effektiv och lönsam produktion.

Håstadiuspriset 2015

till agronom Dave Servin för framgångsrik utveckling av Partnerskap Alnarp till ett föredöme för samverkan mellan lantbruks- och trädgårdsforskning och dess intressenter.


Heritage of the IUFRO World Congress 2024

5/12: The IUFRO Congress 2024 was a dialogue platform for stakeholders, focusing on societal development towards 2050. Experiences and outcomes for the Nordic partnership…

Nominera stipendiat till Carl XVI Gustafs 50-årsfond

för vetenskap, teknik och miljö senast 9 januari 2025. Stipendiet delas företrädesvis ut till yngre forskare, som är verksamma i Sverige.

Vad säger statsbudgeten egentligen om försörjningsberedskapen?

27/11: Hur kan statsbudgeten möta upp mot de centrala åtgärder som stärker livsmedelsförsörjningen och -beredskapen på bästa sätt? Det är frågan som diskuteras vid…

Totalförsvarets förväntningar på skogens beredskap och bidrag

31/10: Rundabordssamtalet syftar till att fördjupa diskussionerna kring totalförsvarets krav på skogsnäringens beredskap och bidrag.