Antibiotikaplattformen

Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa enligt WHO. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden, inte minst livsmedelsindustrin där överanvändning av antibiotika är ett utbrett problem. Antibiotikaplattformen är en öppen arena för kunskapsspridning och nätverkande och en knutpunkt för att dela goda exempel och få stöd i det praktiska arbetet.


Problemet

Överanvändning av antibiotika är ett utbrett problem i livsmedelsproduktionen. Globalt används cirka 70 procent av all antibiotika till djuruppfödning. Endast 30 procent går till hälso- och sjukvård för människor. I Sverige ser det annorlunda ut, här används ungefär 10–15 procent till djurhållning. Antibiotikaresistenta bakterier ser inga nationsgränser. Den ökande antibiotikaresistensen är ett globalt problem som Världshälsoorganisationen (WHO) klassat som ett av de tio största hoten mot människors hälsa. Även om Sverige har visat att det går att minska användningen av antibiotika i djurhållningen radikalt med bibehållen produktion räcker det inte för att lösa problemet. Insatser måste göras på flera områden och i samverkan mellan olika aktörer för att skynda på arbetet mot antibiotikaresistens.

Lösningen

God djurhälsa och välfärd är omistliga fundament i svensk djurhållning. Genom samarbetsprojektet Antibiotikaplattformen – från gård till gaffel, bidrar Axfoundation och KSLA till att kraftsamla och samordna aktörer över sektorsgränser för att tillsammans öka takten i arbetet mot antibiotikaresistens. Seminarier, rundabordssamtal och diskussioner arrangeras löpande för kunskapsspridning och nätverkande inom området.

Kartläggning och behovsanalys

Under 2020 genomförde Axfoundation och KSLA en kartläggning av befintliga nätverk och plattformar samt identifierade centrala aktörer på antibiotikafältet inom Sveriges livsmedelssektor. Dessutom gjordes en behovsanalys via intervjuer samt enkät. Kartläggningen visar att det finns tydliga behov av att på olika sätt samordna och kraftsamla aktörer över sektorsgränser för att öka takten i arbetet mot antibiotikaresistens. Djupintervjuer och enkät med totalt närmare 100 aktörer visade tydligt på behovet av stöd inom såväl omvärldsbevakning som i det praktiska arbetet i leverantörskedjan. Dessutom efterfrågades bättre möjligheter att nätverka för att driva förändring. Slutsatserna från detta gemensamma arbete lade grunden till skapandet av Antibiotikaplattformen – från gård till gaffel.

Resultat av påverkansarbete

2023-11-07: AP-fondernas Etikråd har valt ut AMR som ett av sex fokusområden för sitt påverkansarbete med företag och flera av storbankerna som anslutit till branschinitiativ om frågan. Det visar Sveriges Konsumenters kommande rapport om svenska investeringar i fabriksdjurhållning som släpps om några veckor.

Plattformen välkomnar och samlar en bredd av aktörer från olika sektorer och branscher som tillsammans ökar takten i arbetet mot antibiotikaresistens. Under 2021 startade en leverantörsdialoggrupp kallad Antibiotikadialogen.

Aktiviteter

En viktig del i Antibiotikaplattformen är att sprida kunskap och skapa nätverk. Det gör vi genom att arrangera seminarier och diskussioner som skapar möjlighet till samarbete, diskussion och dialog.

  • 2024-11-27 Seminarium på KSLA: Antibiotika utan bismak – läkemedelstillverkningens roll. Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden. Ett sådant område är framställningen av aktiva läkemedelssubstanser såsom antibiotika, som används för att behandla såväl människor som djur.
  • 2024-03-12 Seminarium på KSLA: En antibiotikabehandling står aldrig ensam – God djurhälsa och välfärd är omistliga fundament i den svenska djurhållningen. En låg och kontrollerad läkemedelsanvändning är en del av bilden, men inte den enda. Syftet med seminariet är att inspireras av olika aktörers perspektiv på vikten av tillgängliga data som framgångsfaktor för god djurvälfärd och minskad antibiotikaresistensutveckling.
  • 2023-12-05 Workshop på KSLA: Drivers for Change – Efforts to decrease inappropriate use of antibiotics in animal production”. Seminariet ger en överblick över läget i ett internationellt perspektiv med konkreta exempel från arbetet i Thailand och från svenska importörer.
  • 2023-02-07: Friska djur behöver inte antibiotika. Presentation av och diskussion kring utredningen om en effektivisering och utveckling av Sveriges arbete för ansvarsfull och minskad antibiotikaanvändning i djurhållningen globalt.
  • 2022-05-20 Rundabordsmöte på KSLA: ESG och antibiotikaresistens. Den av regeringen tillsatta Djurantibiotikautredningen bjöds in till ett rundabordsmöte för att fördjupa diskussionen kring ägarstyrning, taxonomin för hållbara investeringar, redovisningsstandards och finansiell transparens samt hur svenska aktörer skulle kunna bidra till att lyfta antibiotikaresistens på hållbarhetsagendan internationellt, också inom det finansiella systemet.
  • 2022-03-14 Webbinarium: Vem tar risken? Och vem ser möjligheter? Om finansmarknadens aktörer kan bidra till att höja takten i arbetet mot AMR och antibiotikaresistens
  • 2021-11-08 Webbinarium: Hur ska vi handla? Om Sveriges arbete med EU:s handelsavtal och hållbarhetsfrågor med länk till program och inspelning
  • 2021-05-19 Webbinarium: Var står vi – vart går vi i arbetet mot AMR och ökad antibiotikaresistens?

Publikationer & Poddar

Partners

Plattformen drivs och vidareutvecklas gemensamt av Axfoundation och KSLA. Båda organisationerna bidrar utifrån sina respektive uppdrag med sin kapacitet och sin kompetens. Vi välkomnar alla intresserade att delta i aktiviteterna.

Kontakt

Vill du veta mer om Axfoundation och KSLA:s gemensamma arbete eller delta i någon av aktiviteterna som anordnas är du välkommen att ta kontakt med Sara Österman, avdelningssekreterare för KSLA:s Jordbruksavdelning. Löpande information om seminarier och andra aktiviteter publiceras också på KSLA:s LinkedIn.

Bakgrund

Finns det behov av och/eller potentiella mervärden med att utveckla en svensk plattform för samverkan i frågan om antibiotikaresistens och kan en sådan plattform bidra till att öka takten i arbetet mot antibiotikaresistens inom Sveriges livsmedelssektor? Detta var frågor som Axfoundation tillsammans med Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) ville ha svar på när samarbetet Antibiotikaplattformen – från gård till gaffel skapades 2020. Plattformen välkomnar och samlar en bredd av aktörer från olika sektorer och branscher som tillsammans ökar takten i arbetet mot antibiotikaresistens. Plattformen utvärderades 2022 och fortsätter sitt arbete.


Grisar

”Antibiotikaplattformen – från gård till gaffel” vill kraftsamla med en bredd av aktörer över sektorsgränser för att tillsammans öka takten i arbetet mot antibiotikaresistens.


Anslag ur C. F. Lundströms stiftelse till vetenskaplig forskning och sociala ändamål

15/1: C.F. Lundströms stiftelse lämnar bidrag till forskare för främjande av vetenskaplig forskning och sociala ändamål.

Extra utlysning ur SLO-fonden för arbetsmiljö, mekanisering och byggnadsverksamhet inom jord- och skogsbruk

30/12: SLO-fonden främjar ändamålsenlig mekanisering och byggnadsverksamhet inom jord- och skogsbrukets områden med företräde för åtgärder till förbättrande av arbetsmiljön. Välkommen med ansökningar senast…

Högtidssammankomst 2025/Commemorative Meeting 2025

28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting is held on 28 January, 2025, in Stockholm City Hall.

Biblioteket stänger kl 16 4/12 och kl 17 5/12!