Ur Stiftelsen Hugo och Emma Björkmans minnesfond utdelas en belöning – diplom och penningsumma – till person som gjort framstående insatser i skogs- eller jordbruksforskningens tjänst och därmed på ett förtjänstfullt sätt medverkat till kvalificerad forskning. Beredning sker i beredningsgrupp för vidare befordran till Pris- och belöningsnämnden. Slutligt beslut fattas i akademikollegiet.
Belöningen kan delas ut årligen; första gången 1979.
Skogstekniker Jörgen Hajek, Sävar, för att han under nära fyra decennier har medverkat till kvalificerad forskning inom skogsträdsförädling, plantodling och beståndsanläggning, till stor nytta för både forskningen och skogsbruket.
Skogstekniker Jörgen Hajek har under nära fyrtio år på Skogforsks försöksstation i Sävar medverkat till kvalificerad forskning inom skogsträdsförädling, plantodling och beståndsanläggning. Genom sitt långvariga praktiska arbete har Jörgen Hajek byggt upp en unik kompetens inom detta omfattande område, som bland annat lett till engagemang i olika nationella kommittéer för skogsbrukets föryngringsfrågor. Arbetsuppgifterna har varierat, inledningsvis med att lägga ut fältförsök för genetisk prövning av förädlade plantor. Senare att ansvara för försöksstationens plantskola som producerar stora mängder försöksplantor för förädlingsverksamheten och ympar till skogsbrukets fröplantager. Jörgen Hajek har även medverkat till forskning och utveckling av metoder för plantproduktion, rotning av sticklingar och ympning samt tekniker för markberedning och plantering. Hajeks arbete präglas av engagemang, noggrannhet och uthållighet, vilket både forskningen och det praktiska skogsbruket haft stor nytta av.
Driftchef Mats Pehrsson, Danderyd, som på ett engagerat och framgångsrikt sätt har bidragit till att skapa förutsättningar till högkvalitativ forskning och undervisning vid SLU Lövsta lantbruksforskning, till stor nytta för lantbrukssektorn.
Lantmästare och tidigare försökstekniker Lars Johansson, Lundsbrunn, som under sitt arbetsliv engagerat och effektivt samlat in data och varit en viktig länk mellan forskning och praktik. Han har varit en ovärderlig kraft för utvecklingen på Götala, SLU.
Agronom Lennart Karlsson, Uppsala, för att han under år av krympande försöksverksamhet inom jordbruksområdet kraftfullt bidragit till att kvalitén i SLU:s fältforskningsverksamhet upprätthållits och utvecklats, speciellt när det gäller ekologisk odling, kulturspannmål och odling av humle.
Skogsmästare Hagos Lundström, Uppsala, för hans effektiva, kvalitetsmedvetna arbete med att genomföra skogliga försök, som under tre decennier blivit en viktig framgångsfaktor för många forskande kollegor vid Skogforsk.
Institutionsadministratör Margareta Norinder, Uppsala, för hennes exceptionella serviceanda och för att hon, med en aldrig sinande entusiasm, underlättat genomförandet av förstklassig undervisning och forskning, inte minst i låginkomstländer.
till försökstekniker Annika Arnesson, Skara, för hennes mångåriga engagemang och sina högt uppskattade insatser inom nöt- och lammköttsproduktion. Annika Arnesson har bidragit till utveckling av värdefulla arbetsformer till nytta för tillämpad forskning på gårdsnivå.
till agronom Henrik Nordenhem för hans högt uppskattade insatser inom skogsentomologin, där hans idéer och uppfinningsrikedom har bidragit till framgångsrik forskning och utveckling av olika skydd mot skadeinsekter i skogen, särskilt snytbaggen.
till agronom Kristina Andersson för hennes föredömliga arbete att samordna stora delar av svenska praktiska grisförsök och därigenom underlätta tvärdisciplinär forskning och doktoranders möjligheter att bedriva sina projekt.
till förste laboratorieassistent Anna-Greta Haglund för hennes långa engagemang i forskningen om djurfoder, inte minst i arbetet med att utveckla och förfina relevanta analysmetoder, samt för den kompetens med vilken hon deltagit i utbildning av forskare och doktorander såväl i Sverige som i Sydostasien.
Biomedicinsk analytiker Eva-Britt Jakubek för ett mångårigt hängivet arbete med att utveckla och förfina laboratoriediagnostiska metoder för påvisande av parasiter och andra smittämnen hos både husdjur och vilda djur i Sverige.
Forskningsingenjör Claes Hellqvist, SLU Uppsala, för synnerligen uppskattat arbete vid SLU:s Institution för ekologi.
2011
Annika Rikberg, för synnerligen uppskattat och kompetent arbete vid SLU:s institution för kliniska vetenskaper. Christina Öhman, för synnerligen uppskattat och kompetent arbete vid SLU:s institution för mark och miljö.
AgrD Mary McAfee Graham, för hennes vederhäftiga språkliga assistans till svenska forskare. Universitetslektor Sören Holm, för hans oegennyttiga statistiska insatser för många forskare under lång tid.
SkogD Kjell Karlsson.
Ingenjör Hans Fryk.
Försökstekniker Berth Mårtensson.
Försökstekniker Kjell Andersson.
Forskningsingenjör Sixten Gunnarsson.
Ingenjör Berndt Nordén
Forskningsingenjör Tomas Hallingbäck.
Laboratorieingenjör Verena Rehbinder.
Förste laboratorieassistent Inger Juremalm. Förste laboratorieassistent Karin Selin Wretling.
Försöksassistent Lennart Gustafsson. Forskningsingenjör Jan Parsby.
Forskningsingenjör Hans Ekwall.
Försökstekniker Hartmut Weichelt.
20/10: Unga entreprenörer, 20–35 år, som genom nyskapande insatser bidrar till landsbygdens utveckling, kan nomineras.
16/10: Växtnoden har gett AgriFood Centre vid Lunds universitet i uppdrag att genomföra en samhällsekonomisk analys av konsekvenser av att avstå från genredigering med…
31/10: Odlingssystemutveckling i praktiken – erfarenheter från lantbrukare, rådgivare och forskare. Ett samarbete mellan KSLA, SLU Partnerskap Alnarp och Jordbrukstekniska föreningen.
12/10: Kritiken mot svenskt skogsbruk har främst handlat om biologisk mångfald och hur skogen ska brukas för att minska klimatförändringarna. En projektgrupp inom KSLA…