Som en del av utvecklingsprojektet ”Identifiera och sköta skog till specialvirke för kulturmiljöbyggnader” bjuder Hantverkslaboratoriet, Göteborgs universitet, och Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) in till ett seminarium om specialvirke på Barksätter, Katrineholm.
För särskilt inbjudna
I samarbete med Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien undersöker Hantverkslaboratoriet hur man på Barksätter kan utveckla produktion och uttag av specialvirke och annat material för kulturmiljövårdens behov, samt hur detta kan ske integrerat med den konventionella skogsförvaltningen.
Under våren har skogen på Stiftelsen Mary Francke-Gustafsons donation Barksätters egendom inventerats utifrån kulturvårdens behov av specialvirke, ett antal områden på fastigheten har identifierats som intressanta för skötsel eller uttag av virke. Parallellt har ett samarbete med Skansen som köpare av specialvirke inletts.
Under seminariet presenteras projektets mål och det arbete som skett inom projektet, men vi bjuder också in deltagarna till ett pilotförsök av skörd av specialvirke på Barksätter. Tillsammans med erfarne näverskördaren Anders Fransson, restaureringshantverkare i Dalarna, gör vi under dagen ett försök att skörda näver i ett björkbestånd som identifierats inom projektet. Vi kommer även att besöka ett område med äldre blandskog som identifierats som en lämplig materialbank för specialvirke. På plats i skogen diskuterar vi virkeskvalitet och kontinuitetsskötsel. Välkommen!
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag…
14/5: Allmänhetens bild av genteknik och GMO har ändrats visar Gentekniknämndens studie.
8/5: Nationell resurs för marin forskning, miljöövervakning, utbildning och miljöundersökningar.
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten kring dessa svåra avvägningar. Borde inte forskarnas och forskningsresultatens roll i samhällsdebatten stärkas?
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten…