År 1780 höll Bengt Bergius ett märkligt tal som preses i Vetenskapsakademien. Tal om läckerheter har därefter haft ett särskilt anseende som ett kraftprov i lärdomshistoriska och gastronomiska kretsar. Det behandlar vad människor sedan antikens dagar till hans egen tid runt om i världen ätit, njutit och drogat sig med.
Start kl 17.30 med kaffe och smörgås, avslutas ca kl 20.00 med mingel och lättare förtäring. Deltagare vid boksläppet får ett frixemplar av boken!
Med stor sakkunskap beskrivs hur födoämnen av alla slag odlas, samlas in, förvaras och beredas. Går verkligen ormar och råttor att äta med behållning? Vilka folkslag frossar i rutten majs, dricker te helst tillsammans med salt, dricker som regel surnad stomjölk? Vilka meloner och ananassorter är läckrast och hur tillagas de bäst? Det är några av de tallösa frågor som Bergius ställer i boken.
I Tal om läckerheter får läsaren inblick i både svältkost, där allt togs till vara, och den lyxigaste och mest kräsna gourmetmat för överklassen. I boken beskrivs även hur man anrättat olika vilda djur, där vissa arter sedan utrotats. Men också behandlas sådant som vi kanske kommer att äta i framtiden, t.ex. insekter.
För första gången återutgivs här verket i sin helhet. Det har även försetts med ett rikhaltigt bildmaterial med illustrationer från samtiden. För att underlätta för läsaren och öka förståelsen har boken även kompletterats med fylliga sakregister och förklaringar. Vetenskapshistorikern Jakob Christensson har i boken skrivit en längre uppsats om Bengt Bergius och den tid han verkade i och denna intressanta boks bakgrund, tillkomst och dess historiska betydelse.
Boken har sina läsare bland dem som är intresserade av mat- och livsmedelshistoria i vid tvärvetenskaplig mening och de som är intresserade av idé- och lärdomshistoria men också bland dem som söker vidga sina perspektiv på vad som var och är ätligt igår, idag och i framtiden.
Moderator: Christina Möller
Anmälan: senast 5 mars
Pris: kostnadsfritt
Huvudfinansiär: Riksbankens jubileumsfond
16/6: Solkraften kan byggas ut snabbare än andra kraftslag och lyfts fram som ett viktigt alternativ i klimatomställningen.
16/6: Solkraften kan byggas ut snabbare än andra kraftslag och lyfts fram…
9/6: Celebrating 75 Years of the Swedish FAO Committee: we look forward to the future of sustainable food systems and international cooperation.
9/6: Celebrating 75 Years of the Swedish FAO Committee: we look forward…
26/5: Genom utbyte av kunskaper, erfarenheter och framtidsspaning ges adepter och mentorer i KSLA:s Mentorskapsprogram möjlighet till inspiration, utveckling och nätverkande.
26/5: Genom utbyte av kunskaper, erfarenheter och framtidsspaning ges adepter och mentorer…
10/6: Med ett halvdagsseminarium uppmärksammar KSLA Sveriges EU-medlemskaps historia, samtid och framtid, med fokus på den gröna sektorn.
10/6: Med ett halvdagsseminarium uppmärksammar KSLA Sveriges EU-medlemskaps historia, samtid och framtid,…