Atlas 1900. En digital atlas med boken Sveriges jordbruk vid 1900-talets början. Till atlasen
Atlasen Sveriges jordbruk vid 1900-talets början: ett statistiskt kartverk som trycktes år 1909 och ger oss en bild av Sverige som det såg ut för ungefär 100 år sedan – ett Sverige där huvuddelen av befolkningen ägnade sig åt jordbruk. Atlasen har varit tillgänglig för forskare och andra i endast ett begränsat antal. Genom att den nu finns tillgänglig på Internet i digital form kan den nå fler läsare, såväl forskare som en intresserad allmänhet. Man kan bläddra i den digitala versionen av atlasen och se de vackra tematiska kartorna. Man kan återfinna sin hembygd och se om det fanns mer kor eller odlades mer vete där än på andra platser. Genom att statistiken till huvuddelen av kartorna är inmatade, så kan man själv göra statistisk beräkning och skapa egna tematiska kartor. Alla data från projektet är tillgängligt och kan fritt användas.
Projektet har genomförts på Kulturgeografiska institutionen vid Stockholms universitet i samarbete med Kungl. Skogs och Lantbruksakademien. Stiftelsen Mortitz Fraenckels donation har finansierat arbetet, som även finansierade den ursprungliga tryckta atlasen.
Svenska lantbruksmöten 1844–1970 Till databasen Databasen Svenska lantbruksmöten och lantbruksutställningar 1844–1970 syftar till att bibliografiskt redovisa den omfattande tryckutgivning som skett i samband med dessa möten och utställningar – sammanlagt har registret kommit att omfatta ca 4.500 poster. Just förekomsten av utställningar vid de olika arrangemangen har fått vara vägledande för vad som medtagits i bibliografin. I linje med detta urvalskriterium har material rörande den så kallade Lantbruksveckan, som finns förtecknat i en separat bibliografi tillgänglig via Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens hemsida, inte medtagits. Detta gäller även och de lantbrukspropagerande arrangemang med beteckningen ”Jordbrukets dag” som framförallt förekom under 1920- och 1930-talen. Uteslutits har också material rörande agrara kongresser, konferenser och exkursioner. För mer information om hur du söker i databasen, tryck här.
Agrarhistoriska abstracts Till databasen Abstracts/sammanfattningar på engelska ur svenska akademiska arbeten eller motsvarande i agrarhistoriskt orienterade ämnen. Arbetena som förekommer i databasen är utkomna mellan 1980 och 2007.
Lantbruksveckans handlingar Stiftelsen Svenska Lantbruksveckan grundades år 1911 för att verka för att sprida kunskap om utvecklingen inom lantbruket. Fram till och med 1969 gav man ut årsboken Lantbruksveckan, vars innehåll bibliografiskt redovisas i databasen nedan. Till databasen över Lantbruksveckans handlingar 1911–1969
1970 slutade man trycka handlingarna. Nedanstående förteckning är en sammanställning av de föredrag som finns kvar i form av arkivmaterial. Förteckning över opublicerade handlingar 1970-2007
Svenskt Havsfiske Till databasen 1982 utkom Torun Hedlund-Nyströms bibliografi över svenskt havsfiske. Bibliografin omfattar litteratur med många infallsvinklar på havsfisket som kamerala texter, skrifter om båtbyggeri, fiskevård och fiskeredskap. Den har också en geografisk indelning som t ex gör den lämpad för regionala studier. Tidsmässigt sträcker den sig från medeltiden och fram till 1981. Arbete pågår med att komplettera innehållet fram till idag.
Protecting and restoring nature and ecosystems touches the very lifeblood of our societies and economies. Nature and ecosystems make up our life support system,…
En rapport från Kommittén för markkol och klimatnytta om dess arbete som startade år 2019.
28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting is held on 28 January, 2025, in Stockholm City Hall.