Hållbart jordbruk – vad innebär det idag och i framtiden?

Seminarium

Hållbart jordbruk – vad innebär det idag och i framtiden? Mer information
Mer information

Hållbart jordbruk – vad innebär det idag och i framtiden?

Konventionellt jordbruk producerar allt mer. Men det klarar inte viktiga hållbarhetsmål. Alternativa metoder når de miljö- och socioekonomiska målen bättre. Men ingen av metoderna klarar ensamma livsmedelsförsörjningen för jordens växande befolkning och ett hållbart ekosystem. Hur kan modern bioteknik bidra till utvecklingen?

Hur ser den önskvärda blandningen av olika produktionsmetoder ut? Den internationellt erkände forskaren professor John Reganold, Washington State University, ger svaret sett ur ett internationellt perspektiv när han talar om Organic compared to conventional agriculture in the twenty-first century. Hans slutsats efter en omfattande genomgång av forskningen är att det krävs en blandning av organiskt och andra innovativa jordbrukssystem för att på ett hållbart sätt klara livsmedelsförsörjningen för jordens växande befolkning.

Växtförädling möjliggör idag nya grödor med högre avkastning, bättre kvalitet och större motståndskraft mot sjukdomar och skadeinsekter. Hur kan modern bioteknik bidra till utvecklingen? Vilken roll kan den spela i ett hållbart jordbruk? Professor Stefan Jansson, Umeå universitet, ger några av svaren utifrån aktuell forskning.

Hur hållbart är svenskt jordbruk idag? Och var kan vi vara år 2030? Professor Lars Andersson, Sveriges Lantbruksuniversitet, sammanfattar dagsläge och framtidsscenarier.

Ekomjölkskooperativet Sju gårdar i Uppland är ett aktuellt exempel på ekologiskt jordbruk med närproducerad mjölk. En av initiativtagarna Elisabeth Gauffin, som tidigare var vice ordförande i LRF, ger bakgrunden till företagets framgångar och hur de löst olika hållbarhetsutmaningar.

Seminariet är kostnadsfritt, efterföljande middag kostar 400 kr.

Seminariet hålls på engelska.

Webbsändning via denna länk


Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det vilda i svensk livsmedelsstrategi diskuteras bland annat vid årets Viltmatdag där också vinnaren av utmärkelsen ”Årets Viltmatkrog” presenteras.

Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det…

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin för en mer robust livsmedelsförsörjning? Frågan diskuteras vid Jordbruksavdelningens höstöverläggning.

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av…

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och mindre miljö- och klimatpåverkan. Välkomna till seminariet ”S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden”.

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och…

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications to ensure increased food security in low-income countries and is arranged by the 2022 Prize Laureate, professor Rodomiro Ortiz.

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications…