Jordbrukets metanutsläpp – hur stora och hur viktiga är de?

Startar
8 mars, 2017 12:45
Slutar
8 mars, 2017 16:15
Kategori
Arrangör
KSLA
Plats
Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien
Telefon
08-5454 7700
Adress
Drottninggatan 95 B, Stockholm, Sverige, 113 86

Google kartor

Se aktiviteten online → Webbsändning: Vi rekommenderar att du har den senaste versionen av Microsoft Silverlight installerad. Kontrollera din installation av Silverlight här: www.microsoft.com/getsilverlight/ Obs! Du kan se inspelningen endast med Internet Explorer och Mozilla Firefox.

Metan har plats nummer två i utsläppsligan av världens växthusgaser. Enligt den senaste utvärderingsrapporten från FN:s klimatpanel IPCC har metan bidragit med 16 procent av de totala utsläppen under de första tio åren på 2000-talet. Under denna period stod koldioxid för 76 procent av växthusgasutsläppen.

Metanutsläppen kopplar särskilt till jordbruket och matproduktionen. Viktiga källor är idisslarnas foderomsättning, risodling och hantering/lagring av organiska restflöden såsom stallgödsel och matavfall. Metanbildningen hos dessa källor sker genom mikrobiella processer vilket gör det svårt att finna teknologier som kan ge kraftiga utsläppsreduktioner. Detta i motsats till energisystemet. Exempelvis så leder en substitution av fossilbaserad elproduktion till vindbaserad elproduktion till stora utsläppsminskningar.

I detta eftermiddagsseminarium fördjupar vi oss i matproduktionens metanutsläpp med fokus på idisslarnas bidrag och möjliga åtgärder för att minska utsläppen. En viktig fråga som tas upp vid seminariet är hur man kan jämföra klimateffekten hos metan, som är en kortlivad växthusgas, med koldioxid, som är en långlivad växthusgas. Seminariet avslutas med paneldiskussion där inbjudna representanter från myndigheter och organisationer får reflektera över frågan och diskutera strategier för minskade utsläpp från svenskt jordbruk.

Program finns i pdf:n ovan.

iCal Import + Google Calendar